Klassieke muziek
zaterdag 22 juni 2024

Kanon Pokajanen met live video art

Kanon Pokajanen met live video art
foto: Joost Claerhoudt

Praktische informatie

Stadsklooster Utrecht
Kanaalstraat 198
3531 CR Utrecht Bekijk locatie
Regulier
€ 15,00 - € 28,00
Datum za 22 jun
Tijd 20:30

Voeg toe aan je kalender:

Anno 2024 lijkt zoveel beweging in de wereld om ons heen te zijn dat een zeldzaam moment van verstilling een welkome afwisseling is. Met Arvo Pärts monumentale Kanon Pokajanen verkent Kamerkoor NEXT samen met de Utrechtse visual media artist Carolien Teunisse een 21e-eeuwse zoektocht naar bezinning in een concert voor a-capellakoor en live videokunst.

De Kanon Pokajanen is een klinkend voorbeeld van de universele aantrekkingskracht van Arvo Pärt voor iedereen die zoekt naar een moment van reflectie en bezinning. De verstillende kracht die uitgaat van deze boetepsalmen van Pärt, die hij baseerde op eeuwenoude teksten uit de orthodoxe traditie, is een bijna meditatieve ervaring van ruim anderhalf uur die het publiek nog lang zal bijblijven. Van grootse uitroepen tot intieme smeekbeden: de Kanon raakt aan dat wat ons mens maakt. Vertwijfeling, boetedoening en zingeving komen langs in dit imposante werk waarin galmende klokken en verfijnde belletjes elkaar afwisselen in lange, trage bewegingen.

De Utrechtse visual media artist Carolien Teunisse breidt dit muzikale ritueel uit met live videokunst en laat koor, klank en beeld samengaan in projecties die reageren op de muziek en het publiek meenemen in een nieuwe ervaring van de Kanon Pokajanen. Teunisse werkte met haar videokunst eerder al samen met onder andere het Radio Filharmonisch Orkest en het New European Ensemble om muziek van een nieuwe dimensie te voorzien.

Zoek bezinning, laat je meeslepen in de zoektocht naar verlossing van Arvo Pärt, of laat je simpelweg meevoeren op de verstilde golven van de muziek en videoprojecties.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief