Musea & exposities
maandag 3 juni 2024 - donderdag 27 juni 2024

Ruimte maken!

Ruimte maken!

Praktische informatie

Stadhuis Utrecht
Stadhuisbrug 1
3511 JK Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis
Datum ma 3 jun t/m do 27 jun
Tijd ma t/m vr: 08:30 - 17:00
do: 08:30 - 21:00

Voeg toe aan je kalender:

Met diverse in het oog springende voorbeelden van Utrechtse nieuwbouwprojecten laat deze expositie zien hoe we in de moderne stad ruimte maken voor mens, dier en planeet. Door te stapelen, te verdichten en het slim combineren van functies en groen is heel veel mogelijk op een beperkte ruimte. Groene daken, begroeide gevels, wadi’s en collectieve binnentuinen passeren de revue. Evenals biobased bouwen, circulair slopen en de opwek van klimaatneutrale kilometers.

Waarom Ruimte Maken?

De onstuitbare groei van Utrecht heeft zijn impact heeft op onze omgeving. Waar vinden we ruimte voor woningen, bedrijven, parken en wegen in een stad die steeds voller wordt? Hoe combineren dit met de energietransitie, de benodigde klimaatadaptatie en de omschakeling naar een meer circulaire bouw? Hoe zorgen dat dit niet ten koste gaat voor dier en natuur? De vraag naar kostbare grond is vele malen groter dan de beschikbare ruimte. We zullen dus keuzes moeten maken en efficiënter omgaan met dat kleine stukje aarde waar we wonen. In de expositie ‘Ruimte maken!’ verkent Architectuurcentrum AORTA welke oplossingen ontwerpers, wooncorporaties, ontwikkelaars en bouwers vinden in Utrecht. Is dit voldoende voor de toekomst of vraagt dat om andere keuzes? Deze expositie is een uitnodiging tot dat gesprek!

Feestelijke openingsavond

Op 12 juni zal de expositie feestelijk worden geopend door wethouder Eelco Eerenberg en gaan we met diverse sprekers dieper in op de kansen en dilemma’s voor Ruimte maken in Utrecht. Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn, inspiratie op te doen of ideeën en vragen te delen. 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief