Musea & exposities
doorlopend

Vaste tentoonstelling Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent Utrecht: Sfeerbeeld van de Refter
Museum Catharijneconvent, sfeerbeeld van de Refter van het museum - foto: Lilian van Rooij

Praktische informatie

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht Bekijk locatie
Datum doorlopend
Tijd di t/m vr: 10:00 - 17:00
za t/m zo: 11:00 - 17:00

De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster en in de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het kreeg zelfs de titel Stads-en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.

Rembrandt en de Gouden Eeuw
In deze permanente expositie presenteert het museum de zestiende- en zeventiende-eeuwse topstukken uit de unieke collectie bijbelschilderkunst. Historieschilderkunst stond in de Gouden Eeuw hoog aangeschreven. Hierbij hoorden thema’s uit de Bijbel en de mythologie. Het centrale punt in de tentoonstelling is De doop van de man uit Ethiopië van Rembrandt van Rijn. Het werk is omringd door schilderijen van zijn leerlingen en navolgers.

Middeleeuwse meesterwerken
In de middeleeuwen waren kunst en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verhalen uit de Bijbel en de heiligenlevens vormden een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. In het museum kun je genieten van een van de belangrijkste middeleeuwse collecties in Nederland. Bewonder het wereldberoemde Middelrijns altaarstuk, prachtige heiligenbeelden en middeleeuwse handschriften of het reusachtige beeld van Christoffel.

Fonkelende schatkamer
Het schittert en fonkelt in de schatkamer van het Catharijneconvent. Kom kijken naar gouden kelken, zilveren schalen, rijkversierde reliekhouders en gewaden en andere schitterende voorwerpen van zowel katholieke als protestantse herkomst. De mysterieus verlichte schatkamer bevat de pracht en praal uit de indrukwekkende collectie religieuze voorwerpen van het museum. De kostbare en vaak met parels en edelstenen versierde voorwerpen dateren van de negende tot en met de twintigste eeuw.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief