Rondleidingen & wandelingen
zondag 28 april 2024 - zondag 30 juni 2024

Sterren kijken met handen en oren

Sterren kijken met handen en oren, in Sonnenborgh Utrecht
foto: Marieke Wijntjes

Praktische informatie

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht
Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht Bekijk locatie
Datum zo 28 apr - zo 30 jun
Tijd zo 28 apr: 12:45 - 14:15
zo 30 jun: 11:15 - 12:45

Voeg toe aan je kalender:

Sterren kijken met handen en oren: voor bezoekers met een visuele beperking

Hoe klinkt het licht van de zon? En de sterren in de Melkweg? Hoe voelen de kraters van de maan, de landingsplek van Apollo 11 en de oppervlakte van Mars? Ervaar het elke laatste zondag van de maand op Sonnenborgh tijdens Sterren kijken met handen en oren: Rondleidingen over het heelal voor mensen met een visuele beperking.

Raak Stimuleringsprijs

Sterren kijken met handen en oren is onderdeel van het project Het heelal binnen handbereik, waarmee Sonnenborgh in 2019 de RAAK-Stimuleringsprijs won. Deze prijs is bestemd voor het toegankelijker maken van museumcollecties voor blinde en slechtziende bezoekers. Vanwege de coronacrisis is realisatie van het project vertraagd. Het heelal binnen handbereik omvat naast de rondleidingen Sterren kijken met handen en oren ook lesprogramma’s voor leerlingen met een visuele beperking en het toegankelijker maken van het gebouw en de website van Sonnenborgh.

Uniek sterrenkundig programma

In Sterren kijken met handen en oren krijgen bezoekers een inleiding op de sterrenkunde en met name het zonnestelsel. Ook is het een rondleiding door Sonnenborgh: de oudste sterrenwacht van Nederland, waar wereldberoemd zonne-onderzoek is gedaan en de historische instrumenten nog te zien en te voelen zijn. De nadruk in de rondleiding ligt op ervaren: de hemellichamen zijn letterlijk te voelen, de sterren te horen, de telescoop te onderzoeken. Sterrenkunde, een wetenschap waarbij je vooral aan kijken denkt, komt zo binnen handbereik voor een doelgroep die de sterren niet of nauwelijks kan zien. Met Sterren kijken met handen en oren voorziet Sonnenborgh in een tekort: er bestaat in Nederland, en West-Europa, geen sterrenkundig programma voor mensen met een visuele beperking.

Praktische info en audiotrailer

Sterren kijken met handen en oren vindt elke laatste zondag van de maand plaats, vanaf zondag 24 april 2022. Ook is het mogelijk om met een groep een rondleiding te boeken op een in overleg af te spreken moment.

Beluister de audiotrailer op sonnenborgh.nl/trailer-handen-oren

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief