Festivals
Nieuws
3 sep 2023

Festival Oude Muziek trekt recordaantal bezoekers

3 september 2023

De 42ste editie van het Festival Oude Muziek Utrecht zit erop. Dit jaar trok het festival met het thema Revival ruim 80.000 bezoekers, een recordaantal. Met een campagne gericht op publieksverbreding werd ook een groot aantal jongeren bereikt, bijna 30% meer dan in 2022. 

Een nieuwe generatie

Tijdens deze festivaleditie stond een nieuwe generatie musici centraal. De jonge artist in residence Simon-Pierre Bestion en zijn ensemble La Tempête gooiden hoge ogen met hun spectaculaire openingsconcert Bomba Flamenca in een uitverkochte Grote Zaal van TivoliVredenburg, en hun haast herscheppende uitvoering van Monteverdi’s Mariavespers kon rekenen op een uitzinnige staande ovatie van het publiek. De rijzende sterzangers van Le Jardin des Voix pakten samen met Les Arts Florissants onder leiding van William Christie de zaal in met Purcells The Fairy Queen. Jong talent kreeg ook ruim baan tijdens de Fringe op bijzondere plekken in de stad en tijdens de Early Edition van het Internationaal Van Wassenaer Concours.

“Eén ding is duidelijk: oude muziek heeft een groot potentieel. (…) Dat biedt ook levensgrote kansen om weer nieuwe luisteraars warm te maken”, aldus NRC in hun recensie van het openingsweekend. Inspanningen om een zo breed mogelijk publiek te laten genieten van oude muziek werpen hun vruchten af: het Festival Oude Muziek Utrecht trok dit jaar zo’n 30% meer bezoekers onder de 35 jaar dan in 2022. De Ambassadors of Early Music, de jongerencommunity van het festival, telt inmiddels ruim 200 leden. Door jonge musici een podium te bieden én jong publiek kennis te laten maken met het genre, bouwt het festival aan de toekomstbestendigheid van oude muziek.

‘Niet van gisteren’: oude muziek voor iedereen

Dat iedereen welkom is bij het Festival Oude Muziek Utrecht, droeg het festival dit jaar uit met een merkcampagne gericht op een breed publiek. Dankzij het initiatief De Toegift, waarbij bezoekers een concertkaartje kunnen doneren aan iemand met een kleine portemonnee, konden zo’n 200 mensen van het festival genieten. Ook leden van WeArePublic en Utrechters met een U-Pas konden het festival met fikse korting bezoeken.

Het Festival Oude Muziek Utrecht is een ontmoetingsplek voor liefhebbers, nieuwe fans en vakgenoten uit binnen- en buitenland. Zo bezochten 150 beiaardiers Utrecht in het kader van het World Carillon Congress dat tijdens het festival plaatsvond. Met het uitgebreide livestreamprogramma op Early Music Television (EMTV) konden oudemuziekliefhebbers van over de hele wereld meegenieten van het festival – er wordt nog steeds gretig teruggekeken. Tijdens een bijzonder benefietconcert voor Oekraïne, georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Utrecht en uitgevoerd door het Oekraïense ensemble Partes, werd €3200 gedoneerd aan United24.

“Wat een zegen dat we dit festival in Nederland hebben”, aldus de Volkskrant. In 2024 vindt het Festival Oude Muziek Utrecht plaats van 23 augustus tot en met 1 september. Met het thema Sevilla is het festival volgend jaar geheel gewijd aan de oudemuziekcultuur van Andalusië.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief