Theater & dans
Nieuws
18 sep 2023

Gouden Krekel voor POPpulisme

De theatervoorstelling POPpulisme van Het Filiaal theatermakers heeft de Gouden Krekel gewonnen voor meest bijzondere productie 2022 – 2023. Deze eervolle prijs werd uitgereikt op zondag 17 september door de VSCD-jeugdtheaterjury tijdens het Gala van het Nederlans Theater 2023 in ITA in Amsterdam.

foto: Nichon Glerum
Vlnr: Gábor Tarján (componist), Eva Arends poppen en kostuums), Monique Corvers (regisseur, artistiek directeur), Eva Gouda (tekst- en hoorspelschrijver) Aleksandra Pershay (decor design)

De jury kende in juni 2023 POPpulisme al de Zilveren Krekel toe voor de meest indrukwekkende productie in het jeugdtheater, samen met zes andere jeugdtheatergezelschappen. Al deze gezelschappen waren daarmee genomineerd voor een Gouden Krekel. De jury zei over de voorstelling POPpulisme: ‘Het Filiaal maakt met deze voorstelling een ongekend actuele voorstelling, waar ouders en hun kinderen hopelijk nog lang over door zullen praten.’

‘Ik ben ontzettend blij!’ zegt regisseur en artistiek directeur van Het Filiaal. ‘Trots dat we – ook volgens de jury – een uiterst actuele en relevante voorstelling hebben gemaakt en tegelijkertijd zijn we bezorgd dat de actualiteit van POPpulisme nog jarenlang een gegeven zal zijn. In seizoen 2024/2025 gaat deze voorstelling in ieder geval weer spelen in theaters en voor scholen.’

Eva Gouda, toneel-en hoorspelschrijver, schreef de komische en rake tekst van deze voorstelling. ‘Het volk van Berg en Dal is een imaginair volk. Het is een soort van parallelle wereld aan de onze. Ze lijken op ons, maar toch ook weer niet. POPpulisme, gespeeld met poppen, is een voorstelling over manipulatie en legt het patroon bloot van de gevolgen daarvan. Ik ben heel blij met de waardering van de jury en dat de tekst is uitgegeven in boekvorm door De Nieuwe ToneelBibliotheek.

VSCD en Krekels

De Krekels, de VSCD Jeugdtheaterprijzen voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie en -prestatie, worden sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. Het Filiaal won meerdere  Zilveren Krekels en sommigen werden verguld.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief