Musea & exposities
Nieuws
20 jun 2023

Het Grootste Museum van Nederland groeit door

Het Grootste Museum van Nederland wordt nog groter! Het landelijke project waarbij kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek, breidt vanaf de zomer de samenwerking uit met moskeeën, tempels en kerken van internationale kerkgemeenschappen. Sinds de opening van het Grootste Museum van Nederland in 2017 hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken die dit erfgoed rijk is.

Met de deelname van moskeeën en tempels zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed. Als eerste sluit in juli de Yunus Emre Moskee in Almelo aan bij dit bijzondere project, in september volgt de Soefi Tempel Universel in Katwijk aan Zee en in oktober de orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam. Het Grootste Museum van Nederland verwacht in het komende jaar nog met minstens acht andere religieuze locaties een partnerschap aan te gaan.

De verborgen schoonheid van gebedshuizen

In het buitenland is het heel normaal tempels, kathedralen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl gebedshuizen in heel het land te vinden zijn en adembenemend mooi zijn. Van een Turkse dorpsmoskee met een betoverend interieur tot een Molukse kerk ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck en van een Tibetaans-Boeddhistische stoepa tot een Grieks-orthodoxe kerk die van onder tot boven beschilderd is: het aanbod aan bijzondere gebedshuizen in Nederland is veel groter dan we denken. Daarom verbreedt Museum Catharijneconvent het spectrum met gebedshuizen uit diverse tradities en tijden. De verborgen schoonheid van de kerken, synagogen, tempels en moskeeën wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen. Want ook dit unieke erfgoed is gewoon in Nederland te vinden – èn te bezichtigen.

Kijkkaart en audiotour

Met de nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking vergroot, maar ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die verrassende inzichten biedt en de bezoeker meeneemt langs alle highlights.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Deelname van moskeeën wordt gefinancierd uit algemene middelen.

Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief