Musea & exposities
Nieuws
5 sep 2022

Kunstenaar maakt hoogste muurschildering van Utrecht

Kunstenaar Vincent de Boer (1988) maakt de hoogste muurschildering van Utrecht. Een veertig meter hoge gevel aan de Lamérislaan krijgt een schildering van 500m2. De Boer; “Ik wil iets maken wat de fantasie van de voorbijgangers activeert.” Al sinds eind augustus hangt kunstenaar Vincent de Boer aan een soort steiger langs de gevel van het hoge flatgebouw; “We werken als een soort menselijke printer van boven naar beneden. Het is best wel een beetje spannend. Dankzij het mooie weer gaat het sneller dan verwacht.”

De hoge Lamérisflat is goed zichtbaar vanaf de Eykmanlaan, een doorgaande weg tussen de wijken Tuindorp en Overvecht. Utrechtse kunstenaar Vincent de Boer woont ook in deze buurt en fietste al vele jaren langs de flat. Ondanks zijn hoogtevrees wilde hij graag op deze muur een schildering realiseren. Initiatiefnemer Marije Lieuwens van City Canvas; “Vincent de Boer heeft een soort abstract patroon gemaakt waar je van alles in kunt zien.” Kunstenaar Vincent de Boer zegt over zijn werk; “We hebben voor het schilderen van het ontwerp speciale kwasten gemaakt zodat ik in één beweging een horizontale baan kon schilderen. Het was een uitdaging om deze schildering te maken. Ik hoop dat wijkbewoners straks na jaren kijken steeds weer iets nieuws kunnen ontdekken in deze afbeelding.”

Over de kunstenaar

De Boer is internationaal bekend geworden door zijn schilderwerk dat voortkomt uit de typografie en kalligrafie; het ambacht om met penseel letters te maken. In de zoektocht naar de perfecte penseelstreek heeft De Boer een eigen schildertechniek ontwikkeld. De laatste jaren werkt hij veel met een speciaal ontwikkelde tekenmachine. Hierin maakt hij met horizontale penseelstreken patronen op lange stroken papier. De afbeeldingen zijn abstract, maar toch zien veel mensen er ‘iets’ in zoals gepixelde boomwortels, insecten of symbolen. Zijn werk op de Lamérisflat is een reactie op de strakke inrichting van de publieke ruimte: “Alles in de stad is rechtlijnig en efficiënt georganiseerd. Onze samenleving lijkt te denken als een machine: druk op dit knopje, dan krijg je dat. In mijn optiek ontbreekt het in onze publieke ruimte aan ruimte voor fantasie, verhalen, aandacht, organische vormen en nuance.”

40 meter hoog

Speciaal voor dit project is er aan de flat een hangbrug bevestigd die aan stalen kabels langs het gebouw hangt. Het maken van de schildering gaat tussen de 7 en 14 dagen duren afhankelijk van weersomstandigheden. Vincent de Boer wordt bij het realiseren van het kunstwerk bijgestaan door de experts van De Strakke Hand. Dit van origine Utrechtse collectief is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot toonaangevend bedrijf in Nederland op het gebied van grootschalige muurschilderingen met levensgrote reproducties van o.a. Caravaggio, Pyke Koch, Saenredam en schilderingen van beroemde Utrechtse wetenschappers. Michiel Meulemans van De Strakke Hand: “We zijn al jaren bekend met het werk van Vincent de Boer. Om in zijn herkenbare stijl te schilderen op een dermate groot formaat is een mooie uitdaging voor ons team. Ondanks dat we al meerdere hoge flatgebouwen in Nederland hebben gedaan is dit ons hoogste project tot nu toe. We zijn er trots op om deze schildering samen met Vincent de Boer te mogen realiseren, in de stad waar het voor ons allemaal begon.”

Kleurrijk cadeau voor de stad

De muurschildering op de Lamérisflat in Tuindorp wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, het Mondriaan Fonds, verzekeraar a.s.r. en het a.s.r. woningfonds. Robbert van Dijk, fondsdirecteur a.s.r. woningfonds: “We leveren als woningfonds graag een positieve bijdrage aan de leefomgeving rondom onze woningen. We zien het kunstwerk op onze flat als toegevoegde waarde voor de buurt en kijken uit naar het eindresultaat.”

Volg de ontwikkeling van het kunstwerk op: www.instagram.com/citycanvasnl/

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief