Literatuur
Nieuws
19 mrt 2024

Maxim Februari en Pete Wu nieuwe hoofdredacteuren van ILFU.com

Schrijvers Pete Wu en Maxim Februari zijn vanaf april ieder twee maanden gasthoofdredacteur van ilfu.com, het online platform van literatuurfestival ILFU. Tijdens hun hoofdredacteurschap zullen ze zelf stukken bijdragen, en thema’s en auteurs belichten die zij van belang vinden. De dagelijkse literaire bijdragen op het platform zijn voor iedereen gratis toegankelijk. ILFU Members maken de verhalen met hun financiële bijdrage mogelijk.

In april en mei zal journalist en schrijver Pete Wu het digitale platform bestieren. Wu schreef het boek De bananengeneratie (2019) en maakte de documentaireserie Pete en de bananen, beide over opgroeien tussen twee werelden als Chinees-Nederlandse homoman (of, zoals zijn moeder zei: een banaan – geel van buiten en wit van binnen). Wu’s debuutroman wordt eind dit jaar verwacht bij uitgeverij Das Mag.

Pete Wu zegt zelf: ‘Ik wil met mijn gasthoofdredacteurschap naast bekende namen ook nieuwe talenten uit andere disciplines aan een groter lezend publiek voorstellen, zoals het theater en de journalistiek. Ik hoop uiteraard zelf ook geïnspireerd te raken door deze makers, ik kijk er naar uit om hun werk te lezen.’

In juni wordt Wu opgevolgd door schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari. Tot 2022 schreef Februari wekelijkse columns in NRC, tegenwoordig levert hij bijdragen aan Vrij Nederland. In 2023 verscheen zijn meest recente boek Doe zelf normaal.

Gijs Wilbrink, de vaste hoofdredacteur van ILFU.com, zal zich in deze maanden richten op het schrijven van een nieuwe roman, de opvolger van zijn succesvolle debuut De beesten (2022). Daarna keert hij terug als hoofdredacteur van het platform.

Over ILFU

ILFU is een jaarlijks festival én een dagelijks online platform voor literatuur. Voor het festival halen we de beste schrijvers van de wereld naar Utrecht; op het platform publiceren we werk in opdracht van uiteenlopende schrijvers. Het afgelopen jaar publiceerden we fictieverhalen en essays van Ali Smith, Abdelkader Benali, Lisa Weeda, Clarice Gargard en vele anderen.

De missie van ILFU is te laten zien dat literatuur ertoe doet. In tijden waarin er wordt geklaagd dat er minder wordt gelezen, het aantal bibliotheekleden drastisch terugloopt en boekhandels sluiten, wil ILFU een tegengeluid laten horen. Er wordt veel moois geschreven, er zijn elk jaar weer meer mensen die ons festival en platform bezoeken: de literatuur is springlevend en bovendien van belang voor een gezonde samenleving.

Mensen die onze missie delen kunnen ILFU Member worden. ILFU Members strijden voor de kracht van fictie als belangrijke aanvulling op de feiten om de wereld te begrijpen. Dankzij een bijdrage van €4,50 per maand schrijven onze huidige en toekomstige auteurs nieuwe, urgente verhalen. Uiteraard hebben Members ook een streepje voor: ze krijgen 20% korting op alle festivaltickets, 5% korting op ons cursusaanbod en via ‘Mijn ILFU’ kunnen Members exclusief alle (live)streams bekijken.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief