Musea & exposities
Nieuws
20 apr 2022

Museum Catharijneconvent kiest voor KAAN Architecten

KAAN Architecten gaat het ontwerp maken voor de verbouwing van Museum Catharijneconvent.

De beoordelingscommissie, onder leiding van rijksbouwmeester Francesco Veenstra, koos unaniem voor de visie van het Rotterdamse bureau waarin het monument en de nieuwe architectuur elkaar optimaal versterken. Vijf bureaus dongen mee naar de opdracht.

De commissie, die naast de rijksbouwmeester en vertegenwoordigers van het museum bestond uit Suzan te Brake (directeur Utrechts Monumentenfonds), Saskia Bak (directeur Museum Arnhem) en Peter Steijn (voormalig lid directieraad Gemeente Utrecht) waardeert zowel de integrale aandacht voor de bezoekersbeleving als het samenspel tussen oud en nieuw. Ook roemt ze de reflectie van KAAN Architecten op de inhoud van het museum, waarbij gedurfde interventies eenheid brengen in het hele complex. Voor deze opdracht werkt het bureau samen met Origin Architecture & Engineering dat gespecialiseerd is in restauratie en renovatie van monumenten en landschappen.

Directeur Marieke van Schijndel: ‘We vinden het geweldig dat KAAN Architecten het ontwerp voor ons nieuwe museum gaat maken. Ons huidige museumgebouw heeft een capaciteit van 100.000 bezoekers per jaar en voldoet niet meer aan de behoeftes van de 160.000 tentoonstellingsbezoekers, schoolkinderen, families en toeristen die we jaarlijks ontvangen. De visie van KAAN Architecten is een schitterende vertaling van onze ambities en maakt het gebouw, dat zó verbonden is met de Utrechtse geschiedenis, onderdeel van de bezoekersbeleving. Het voorstel lost logistieke uitdagingen op, geeft ruimte aan al onze bezoekers en biedt mogelijkheid tot verduurzaming. We krijgen meer plek voor onze tijdelijke tentoonstellingen én de buitenruimtes worden toegankelijker.’

Over het architectenbureau

KAAN Architecten is een in Rotterdam, São Paulo en Parijs gevestigd architectenbureau dat opereert in een mondiale context. Het bureau combineert praktische en academische expertise op het gebied van architectuur, stedenbouw en onderzoek. KAAN Architecten bestaat uit een internationaal team van architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, ingenieurs en grafisch ontwerpers. Sinds de oprichting werkten zij aan een breed scala van projecten. Tot de recente opdrachtgevers behoren Het Koninklijke Museum voor Schone kunsten in Antwerpen (KMSKA), Museum Paleis het Loo in Apeldoorn en de Rechtbank in Amsterdam.

Vormgevers nieuwe collectiepresentatie: OPERA Amsterdam en Studio Louter

Een belangrijk onderdeel van de verbouwing is de ontwikkeling van een geheel nieuwe collectiepresentatie in het kloostergebouw, die het museum in co-creatie met het onderwijs maakt. Deze zal worden vormgegeven door tentoonstellingsontwerper OPERA Amsterdam, in samenwerking met content design bureau Studio Louter. Zij werkten onder andere voor het Trinity College in Dublin (the Book of Kells), het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam en Rijksmuseum Boerhaave. Marieke van Schijndel: ‘Met KAAN Architecten, OPERA Amsterdam en Studio Louter hebben we drie partijen aan boord met een grote staat van dienst. Samen met hen en al onze partners gaan we aan de slag om het museum nog mooier te maken’.

Van visie naar ontwerp

Het museum gaat nu een periode in waarin de visie wordt doorontwikkeld. Naast KAAN Architecten en de ontwerpers van de nieuwe collectiepresentatie wordt er samengewerkt met vele partners en de omgeving. Het museum is de komende jaren volledig open. Wanneer de verbouwing start en het vernieuwde museum af is, is afhankelijk van de verdere uitwerking van de plannen.

Meer informatie over de verbouwing is te vinden op www.catharijneconvent.nl/verbouwing


Beeld: KAAN Architecten

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief