Musea & exposities
Nieuws
14 nov 2022

Museum Catharijneconvent onthult: De mooiste kerststal van Nederland

Vorig jaar verwierf Museum Catharijneconvent een gigantische, wonderschone achttiende-eeuwse kerststal afkomstig uit het Italiaanse Napels. Na maanden bouwen en restaureren is het nu zover: de onthulling van de mooiste kerststal van Nederland. Iedereen is welkom tussen 18 december en 8 januari om te genieten van honderden eeuwenoude, handgemaakte kerststalfiguren die samen een betoverende stad in miniatuur vormen. En dat alles in Utrechtse sferen: de kribbe staat onder de Domtoren en de Winkel van Sinkel fungeert als herberg. Kunst van grote klasse! Zoiets was nooit eerder in Nederland te zien en is zelfs in Europa (buiten Italië) een unicum. Loop gratis binnen!

Op reis naar de stal

Via een sfeervolle route door de binnentuin kom je uit in de kathedraal naast het museum waar de metersgrote stal staat te schitteren. Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is een bonte verzameling aan types te vinden. Van marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen tot aan stadse zwervers. En wat te denken van olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen? De stal vormt dan ook een afspiegeling van de stad Napels uit de achttiende eeuw: multicultureel en divers. Levendige markttaferelen en straatscènes zorgen voor steeds een nieuwe ontdekking. En dat alles in een spectaculair decor met daarin onder andere de Domtoren, Sonnenborgh, de Winkel van Sinkel, het oudste huisje van Utrecht en natuurlijk de beroemde werfkelders en de Utrechtse bloemenmarkt. Alles zo levensecht mogelijk, de decorbouwers lieten zich inspireren door schilderijen van Utrecht uit dezelfde tijd.

Alleen het beste

Deze unieke achttiende-eeuwse kerststal komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. Daar verzamelden de rijke families uit die tijd de allermooiste kerststalfiguren. Er werd hard gestreden wie de grootste, mooiste en meest kostbare kerststal had. Alleen het beste was goed genoeg. De figuren werden dan ook gemaakt door de allergrootste barok- en rococo-kunstenaars. Elke figuur is een kunstwerk op zich. Zo verschillen ze in lengte om meer diepte in het decor te suggereren. Hoofden waren van terracotta en benen en armen van hout, en vervolgens zeer vakkundig beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoenen brokaat. En daarbij vaak geborduurd en voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer. Een lust voor het oog!

Succesvolle crowdfunding

Vorig jaar kwam het museum via een Antwerpse familie in het bezit van een uniek ensemble bestaande uit ruim 700 extra figuren. Dit ensemble konden we verwerven dankzij de financiële steun van de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds. De zeer succesvolle crowdfunding campagne ‘Adopteer een kerststalfiguur’, waarbij in een recordtempo het doelbedrag van 80.000 euro werd behaald, maakte de restauratie mogelijk. Afgelopen zomer is een deel van de figuren naar experts in Napels gegaan en gerestaureerd weer teruggekeerd. Hierdoor kan het museum nu een publiekspresentatie maken die zich kan meten met de beste voorbeelden in Italië.

De mooiste kerststal van Nederland is gerealiseerd met steun van:

Van den Tweel Foundation, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, VriendenLoterij, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, Van Baaren Stichting, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Tutein Nolthenius-Oldenhof Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Fonds Museum Catharijneconvent, Vereniging Vrienden van het Catharijneconvent en alle Adoptanten van een kerststalfiguur naar keuze.

Praktische informatie:

Tickets

Een bezoek aan ‘De mooiste kerststal van Nederland’ is gratis. Reserveren is niet nodig.

Tijden

Zondag 18 december 2022 t/m zondag 8 januari 2023

Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur

Zaterdag: 11.00-17.00 uur

Zondag: 14.00-17.00 uur

Nieuwjaarsdag: gesloten

catharijneconvent.nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief