Musea & exposities
Nieuws
23 jun 2022

Museum en sterrenwacht Sonnenborgh opent nieuwe tuin

Bij het begin van de zomer – op de langste dag van het jaar – opende museum en sterrenwacht Sonnenborgh gisteren een nieuwe museumtuin op het bolwerk. In de tuin is de rijke geschiedenis van Sonnenborgh zichtbaar gemaakt. Utrecht heeft er hiermee een museale tuin bij, met een prachtig uitzicht op de Maliesingel en het Zocherplantsoen.

foto: André Russcher

Zonnebloemen en stinkend nieskruid

De nieuwe tuin maakt het museum van Sonnenborgh een stukje groter. Directeur Giovanni Stijnen: “De tuin laat de bijzondere stedelijke geschiedenis van Sonnenborgh zien. We vertellen over de eerste hortus van de universiteit die hier was, het KNMI dat hier begon en waar je vroeger vanaf het bolwerk op uitkeek.” Die hortus botanicus of medicus, oftewel kruidentuin, werd in 1639 op Sonnenborgh aangelegd en stond vol medicinale kruiden. Ook in de nieuwe museumtuin staan geneeskrachtige planten, zoals het gevlekte longkruid en het stinkend nieskruid. De overige planten zijn een speelse verwijzing naar de sterrenkundige functie van Sonnenborgh met o.a. zonnebloemen en de stervormige allium mercurius.

Ook andere delen van de geschiedenis van Sonnenborgh komen in tuininrichting naar voren. Een cortenstalen strook dwars door de tuin heen geeft de Meridiaan van Utrecht weer. Aan de hand van deze perfecte noord-zuid lijn en de stand van de zon, werd vroeger de tijd voor de stad Utrecht gemeten: de Utrechtse Tijd.

Herinrichting en restauratie

De nieuwe museumtuin is het sluitstuk van een intensief project waarin eerst de buitenmuur van het bastion – waarop de tuin ligt – werd gerestaureerd. De restauratie startte in 2019, verliep in fases en was begin 2022 klaar. Daarna konden de planten en museale inrichting komen. In het project is nauw samengewerkt om een optimaal resultaat te bereiken: pandeigenaar K.F. Hein Fonds Monumenten gaf opdracht tot de restauratie, Sonnenborgh tot de tuininrichting en Stadsherstel Utrecht begeleidde het geheel. Directeur van K.F. Hein Fonds Monumenten Quinten Peelen: “Met de terreininrichting bovenop het bastion ronden we de restauratie van de Sonnenborgh af. Dit unieke monument is van grote waarde voor de stad en provincie en we zijn trots dat we dat kunnen bewaren voor Utrecht.”

De financiering van de tuin is mogelijk gemaakt door de steun van diverse fondsen en de opbrengst van de succesvolle crowdfundingsactie ‘Camping Sonnenborgh’. Ruim 900 mensen steunden deze actie, met als hoofdprijs een nachtje kamperen op Sonnenborgh.

De nieuwe tuin is te bezoeken tijdens openingstijden van Sonnenborgh. In de maand juli zijn er bovendien extra tuinactiviteiten: Open Tuinendag (2 juli), Zomeravond in de tuin (30 juli) en een Tuinspeurtocht voor kinderen.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief