Musea & exposities
Nieuws
28 dec 2023

Museum Speelklok ontvangt 100.000ste bezoeker

Vanmiddag, 28 december 2023, ontving Museum Speelklok in Utrecht de 100.000ste bezoeker van 2023. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2019, het jaar voor de coronacrisis. In dat jaar en de jaren ervoor behaalde Museum Speelklok ook steeds ruim 100.000 bezoekers. De 100.000ste bezoeker werd feestelijk onthaald in het museum.

Directeur Marian van Dijk is blij dat het publiek weer is teruggekeerd: ‘Dat we dit jaar weer op het voor ons vertrouwde aantal van 100.000 uitkomen is natuurlijk een geweldig mooie mijlpaal na de moeilijke corona-jaren. Het is weer als vanouds druk met families, toeristen en schoolklassen die enorm verrast zijn zodra ze het museum binnenstappen en de muziek horen. In de rondleiding zien ze welke ingenieuze muziekmachines al eeuwen geleden werden bedacht en gebouwd. Machines die allemaal werkend worden gehouden door onze restauratoren.’

Momenteel is de pas geopende tentoonstelling Maak ’t Even. Muziekmachines & duurzaam design te zien. Voor het eerst wordt het werk van drie hedendaagse ontwerpers gekoppeld aan de historische museumcollectie. Het geeft inzicht in de dilemma’s waar de uitvinders van de collectie vroeger mee te maken kregen en waar ontwerpers van nu voor staan, met als grote vraag: is de sleutel tot een duurzame toekomst in het verleden te vinden?

Marian van Dijk over het afgelopen jaar: ‘Museum Speelklok vernieuwt zichzelf voortdurend. Begin 2023 lanceerden we een eigen Escape Game; door raadsels en puzzels over speelklokken en draaiorgels op te lossen kraak je de code. In het voorjaar veranderde het museum in een wervelende danszaal toen we een serie drukbezochte dansavonden organiseerden en in de zomer werd de nieuwe Speelklok podcastserie met presentator Klaas van Kruistum gelanceerd.’

Over Museum Speelklok

Museum Speelklok is het grootste museum voor mechanische muziekinstrumenten. Van klokken en speeldozen tot grote dansorgels: deze muziekmachines vertellen een verhaal over techniek, muziek en geschiedenis. Het museum is gevestigd in de middeleeuwse Buurkerk in hartje Utrecht.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief