Diversen
Nieuws
2 nov 2022

Podium De Helling experimenteert met live-beleving in virtual reality

Utrechtse kunstenaars en muzikanten presenteren Virtual Reality installatie

Poppodium De Helling onderzoekt met kunstenaars en muzikanten of ‘virtual reality’ de livebeleving van muziek intenser kan maken. Utrechtse kunstenaars Merijn en Jurriaan Hos maakten een virtuele wereld en muzikant Felbm componeerde hier muziek bij. Het resultaat is het visuele en audio project: ‘A Place So Far, A Place So Near, A Place So Sweet, A Place So Dear.’ Op 25 en 26 november kunnen bezoekers in De Helling ervaren wat het effect is van muziek gecombineerd met deze 3D animaties.

Op 25 en 26 november presenteren Utrechtse kunstenaars Jurriaan en Merijn Hos samen met muzikant Felbm een VR installatie. ‘A Place So Far, A Place So Near, A Place So Sweet, A Place So Dear’ zijn vier titels voor één installatie die samen een kort gedicht vormen. Bezoekers hebben via deze vr-installatie toegang tot een magische wereld waar steeds alles anders is dan het lijkt. De Helling onderzoekt samen met kunstenaars of VR de livebeleving van muziek intenser maakt. In elk project werken kunstenaars, muzikanten en techneuten samen aan een nieuwe audiovisuele beleving. Merijn Hos: Merijn: “Het doel is om mensen mee te nemen in een wereld die drie dimensionaal is, maar nog steeds een analoog gevoel heeft.”

Merijn en Jurriaan Hos + Felbm

Bezoekers worden meegenomen in de visuele werelden die de gebroeders Hos het afgelopen decennium met elkaar hebben ontwikkeld. Normaal maken zij animaties en films die tentoongesteld worden in musea, kunstruimten en galleries en daarnaast vaak gebruikt worden door merken zoals muziekfestival ‘Down the Rabbit Hole’, Apple, Hermès en de New York Times. Nu is hun geanimeerde fantasiewereld te beleven in een interactieve VR installatie met geluidsontwerp van muzikant Felbm, het semi-akoestisch instrumenteel muziekproject van de Utrechtse muzikant Eelco Topper. Om de virtuele wereld te bouwen is samengewerkt met Studio Vrij en voor de presentatie in De Helling is een object gemaakt door Studio Raito. Jurriaan Hos: “Dit project is zo veel meer dan een VR-bril opzetten. Wij vinden het belangrijk om de binnen- en buitenwereld van het werk met elkaar te verbinden. Daarom staat er in de zaal een fysieke installatie, zodat voor de bezoekers de overgang naar de VR-wereld zacht en logisch aanvoelt. Dit is wat het werk bijzonder en innovatief maakt.”

Innovatief onderzoek

Deze speciale VR productie van broers Merijn en Jurriaan Hos in samenwerking met muzikant Felbm is de afsluiting van een onderzoek dat mogelijk werd gemaakt dankzij de financiering van het Cultuur Innovatiefonds. Eerder dit jaar werd de eerste productie gepresenteerd. Hier maakte Nemo Vos een virtuele wereld rondom de muziek van Spinvis. In deze nieuwe productie is dat concept omgedraaid en componeerde muzikant Felbm een geluidsontwerp bij de virtuele wereld van kunstenaars Merijn en Jurriaan Hos.

A Place So Far, A Place So Near, A Place So Sweet, A Place So Dear is gratis te zien in Podium De Helling op vrijdag 25 november en zaterdag 26 november. Reserveer je gratis ticket via www.dehelling.nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief