Musea & exposities
Nieuws
1 feb 2023

Recordpoging in het Spoorwegmuseum

Utrecht, 1 februari 2023

Stichting Leaphy gaat samen met het Spoorwegmuseum een recordpoging ‘Langste robottrein’ ondernemen. De recordpoging wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het Spoorwegmuseum, Stichting Leaphy, verschillende onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Samen proberen zij in de hal van het Spoorwegmuseum op woensdag 15 februari het Nederlands record ‘Langste robottrein’ te vestigen.

foto: Stichting Leaphy

Samenwerken

Olivier van Beekum, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Leaphy, wil met een recordpoging een succesmoment creëren voor de leerlingen: “We willen leerlingen laten beleven dat ze waardevol zijn voor anderen, dat kennis delen en anderen daarmee kunnen helpen ontzettend gaaf is. Dat is waar Leaphy voor staat. De recordpoging is bedoeld om leerlingen te laten zien dat als je samenwerkt je grootse dingen kan presteren.”

Leaphy

Leaphy robotica biedt leerlingen de kans spelenderwijs creatief te worden met techniek. Bij Leaphy werken leerlingen, docenten en andere professionals samen aan ontwikkeling van nieuw lesmateriaal rondom robotica. Zij ontwikkelden hiervoor een speciaal robotje (‘Leaphy’) dat geprogrammeerd kan worden om samen in een lange trein te rijden. Op 15 februari om 11.00 uur gaan meer dan 200 leerlingen van verschillende middelbare scholen proberen een trein van meer dan 200 robotjes te laten rijden.

Nederlands record

Nog niet eerder is er in Nederland iets soortgelijks geprobeerd met zoveel leerlingen tegelijkertijd een robottrein bouwen. De robots rijden over speciale lijnvolgmatten en kunnen andere robots volgen zonder te botsen. Kijk naar het filmpje van een eerdere test: https://youtu.be/YKE4QuJOTjU. De recordpoging vindt plaats tijdens openingstijden zodat iedereen met een entreebewijs de recordpoging kan volgen.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief