Literatuur
Nieuws
5 sep 2023

Salman Rushdie geeft online interview tijdens ILFU

Utrecht, 5 september 2023

Salman Rushdie geeft op 30 september tijdens het ILFU (Internationaal Literatuur Festival Utrecht) zijn eerste interview in Nederland na de aanslag op zijn leven, vorig jaar. Journalist Chris Keulemans en schrijver Abdelkader Benali spreken Rushdie in TivoliVredenburg via een livestreamverbinding over zijn nieuwe roman Victoriestad en zijn uitgebreide oeuvre. In 2018 stond Rushdie voor het laatst live op het podium in Utrecht.

foto: Rachel Eliza Griffiths

ILFU is verheugd over Rushdie’s deelname. Directeur Michaël Stoker: “We denken met veel plezier terug aan zijn laatste bezoek aan ILFU, vijf jaar geleden. Het is altijd een genoegen Rushdie te horen vertellen over zijn werk. Uiteraard hadden we liever gehad dat die aanslag nooit had plaatsgevonden en hij gewoon weer live op het podium stond, maar we zijn dankbaar en vereerd dat hij er nu online bij kan zijn.”

Rushdie spreekt op ILFU naar aanleiding van de publicatie van Victoriestad,  vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer en de heruitgave van Middernachtskinderen, De duivelsverzen en Joseph Anton bij zijn Nederlandse uitgeverij Pluim.

Victoriestad is een episch verhaal over een vrouw die een mythisch rijk tot leven ademt, om er vervolgens in de loop der eeuwen door vernietigd te worden. Volgens The New York Times toont de roman “why Rushdie’s work will always matter.”

Het interview met Rushdie vindt plaats tijdens de festivaldag ‘Exploring Stories’ in TivoliVredenburg waar ook Jeanette Winterson, Ali Smith, Connie Palmen, David van Reybrouck, Francine Oomen, Amitav Gosh en Kamila Shamsie te zien zijn.

ILFU vindt dit jaar plaats van 23 september t/m 7 oktober, met optredens van o.a. Mensje van Keulen, Maggie Nelson, Philippe Claudel en Georgi Gospodinov, en grote evenementen als het NK Poetry Slam, het Young Adultfestival en de 40ste Nacht van de Poëzie. Het festival opent op 24 september met de inhuldiging van Babs Gons als de nieuwe Dichter des Vaderlands.

Bekijk het hele festivalprogramma op https://ilfu.com

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief