Dans & ballet
Nieuws
23 nov 2022

Sewan Mumcuyan nieuwe directeur/ bestuurder Stadsschouwburg Utrecht

De Raad van Toezicht van Stadsschouwburg Utrecht maakt vandaag bekend dat Sewan Mumcuyan wordt benoemd tot nieuwe directeur/bestuurder. Met ingang van 1 februari 2023 is hij de opvolger van voormalig directeur/bestuurder Lucia Claus die in juni afscheid nam.

foto: Hjarald Agnes

Op dit moment is Sewan Mumcuyan als directeur/bestuurder bij &CC verantwoordelijk voor de exploitatie van Het Koorenhuis en Concordia, twee cultuurhuizen in het centrum van Den Haag, en richt hij zich met ‘Huis voor Makers’ op talentontwikkeling, programma’s en producties. Sinds zijn aantreden in 2016 heeft hij gewerkt aan een stevige positionering en profilering van Het Koorenhuis als een culturele en creatieve hotspot en verankering binnen de Haagse culturele infrastructuur. De exploitatie van Concordia is nu in ontwikkeling. Sewan heeft zich in de afgelopen jaren ingezet voor o.a. een diverse en inclusieve Haagse cultuursector en het ondersteunen en faciliteren van makers en professionals.

Naast zijn werkzaamheden in Den Haag vervult Sewan diverse nevenfuncties; als toezichthouder bij culturele organisaties waaronder Mocca (Expertisenetwerk Cultuureducatie Amsterdam) en Vlaams-Nederlands Huis deBuren (Brussel), en als commissievoorzitter bij het Fonds Podiumkunsten. Voor de Gemeente Utrecht was hij lid van de kerncommissie Cultuurnota 2021-2024 en voorzitter van de adviescommissie Wijkcultuurhuis Merwedekanaalzone, lid visitatiecommissie RAUM en lid commissie Culturele Zondagen 2021-2024.

Nicolien Luttels, voorzitter van de Raad van Toezicht is enthousiast over de benoeming: “Sewan heeft een brede staat van dienst in de podiumkunsten. Wij zien in hem de cultureel ondernemer en visionair die ons beleidsplan ‘Waar werelden samenkomen’ verder gaat vormgeven en uitbouwen. We hebben er alle vertrouwen in dat hij met het team en in dialoog met de stad mooie stappen gaat zetten om de plannen te verwezenlijken.“

Sewan Mumcuyan: “De Stadsschouwburg Utrecht vervult een belangrijke positie in het culturele veld van de stad en beweegt zich in de landelijke voorhoede van theaters en podia. De organisatie is een toonbeeld van kwaliteit en professionaliteit. Ik kijk ernaar uit om met het team door te bouwen aan een schouwburg die geworteld is in het hier en nu, met een nieuwsgierige en open blik gericht op de toekomst. Een organisatie die oog heeft voor belangrijke culturele en maatschappelijke trends en ontwikkelingen, onderbelichte verhalen en perspectieven, en voor relevante en bevlogen makers en professionals. Een open en veilig huis voor iedereen die op zoek is naar verbinding en cultuurbeleving. Daarvoor ga ik actief een samenwerking zoeken met organisaties, initiatieven, makers, professionals, etc. in de stad en daarbuiten. Om in Utrecht te komen werken vind ik bijzonder en ik kijk er erg naar uit. Mijn roots liggen weliswaar buiten Nederland, maar ik ben geboren en getogen in Amersfoort. Hoewel ik daar al lang niet meer woon of werk, voelt Utrecht toch een beetje als thuiskomen.” 

Joost Kok, waarnemend directeur van Stadsschouwburg Utrecht kijkt bijzonder uit naar de samenwerking met Sewan: “Het is hem gelukt om van het Koorenhuis in Den Haag een bruisende organisatie te maken. Stadsschouwburg Utrecht is altijd op zoek naar verdieping, verbinding en vernieuwing. Met Sewan aan het roer verwachten we nog meer de plek te worden in de stad en de regio waar iedereen zich welkom voelt en onthaald wordt op de mooiste culturele ontmoetingen.”

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief