Muziek
Nieuws
4 jun 2024

TivoliVredenburg trekt meer dan 35 duizend bezoekers tijdens tiendaags jubileum

Music sounds better with you! Met dit motto vierde het Utrechtse muziekpodium TivoliVredenburg van vrijdag 24 mei tot en met zondag 2 juni zijn tienjarig bestaan. Tien dagen lang stond in het gehele gebouw de liefde voor livemuziek en publiek centraal met een zeer divers jubileumprogramma dat door meer dan 35 duizend muziekliefhebbers werd bezocht.

Tijdens de jubileumtiendaagse lanceerde TivoliVredenburg verschillende nieuwe festivals met concerten in meerdere zalen tegelijk, en liet daarmee een grenzeloos scala aan muzieksoorten aan bod komen. Het jubileum opende 24 mei met het gloednieuwe Nawafiz: het eerste Utrechtse festival dat volledig om Arabische popmuziek draait met optredens van onder meer de Egyptische hiphopster Marwan Moussa, de Arab electroband Shkoon en popduo El Sawareekh. Festival KennisKnetters was voor kinderen vanaf 8 jaar een speelse kennismaking met wetenschap, georganiseerd met Universiteit Utrecht en het Universiteitsmuseum.

Pieces of Tomorrow Festival, de succesvolle klassiek-meets-pop-avond van TivoliVredenburg, keerde terug op festivalformaat met onder meer het Nederlands Philharmonisch Orkest geleid door Lorenzo Viotti. Aansluitend op Utrecht Pride was op 1 juni de eerste editie van het uitverkochte Wild ’n Sweet festival. Vele Pride-bezoekers doken vanaf de boot direct ons pand in om onder meer de intense Ierse songfestivaldeelnemer Bambie Thug te bewonderen. Als afsluiter van de jubileum-tiendaagse bracht de IJslandse multi-instrumentalist, componist en producer Ólafur Arnalds zijn festival OPIA naar Utrecht.

Ook nieuw was dat eindexamenkandidaten het einde van hun middelbareschooltijd konden vieren in TivoliVredenburg. Het festival Project Eindexamen met ADF Samski, Jesse Hoefnagels & Rhodé Kok en Sam Hofman op de line-up luidde hun vrijheid en nieuwe levensfase in.

Huismusici

Tussen alle activiteiten in het overvolle gebouw door maakte TivoliVredenburg ook plaats voor ‘huismusici’ om samen te experimenteren en nieuwe vormen te ontwikkelen. Zo breidde jazzsaxofonist Kika Sprangers haar vaste Large Ensemble eenmalig uit met muzikale vrienden Thomas Azier, Maya Fridman en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor.

Podcast

Ook in de media en online stond TivoliVredenburg stil bij het tienjarig bestaan. Zo stonden er interviews in de kranten met onder meer directeur Jeroen Bartelse en programmeurs Loubna el Boujoufi en Sytse Wils. Daarnaast publiceerde het Utrechtse muziekpodium de podcast 10 Jaar TivoliVredenburg met afleveringen over Arabische muziek, het queer nachtleven in Utrecht en daarbuiten en de toekomst van live klassieke muziek. De drie afleveringen van de podcast zijn te beluisteren via de website van TivoliVredenburg.

Nieuwe entree

Het jubileum viel samen met een ander bijzonder moment voor TivoliVredenburg. De bouw van de nieuwe entree aan het Vredenburgplein is begonnen. Het muziekpodium krijgt er een ‘voorkant’ bij aan het Vredenburgplein en wordt zo goed bereikbaar vanuit de binnenstad van Utrecht. De foyers rond de Grote Zaal krijgen een nieuwe inrichting en zijn straks overdag vrij toegankelijk. Er komen exposities, rondleidingen en (school)concerten. En ze worden meteen een stuk duurzamer in gebruik. Na de werkzaamheden is TivoliVredenburg klaar voor de komende tien jaar – en nog heel veer meer.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief