Festivals
Nieuws
28 mrt 2024

TivoliVredenburg viert 10-jarig jubileum

Music sounds better with you! Met dit motto viert het Utrechtse muziekpodium TivoliVredenburg van vrijdag 24 mei tot en met zondag 2 juni zijn tienjarig bestaan. Tien dagen lang staat in het gehele gebouw de liefde voor livemuziek en publiek centraal met een zeer divers jubileumprogramma.

TivoliVredenburg is ontstaan in 2014, als samensmelting van poppodium Tivoli en Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Na een decennium is TivoliVredenburg, met jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers en 1800 concerten, festivals, debatten en evenementen, uitgegroeid tot een muzikale en culturele pleisterplaats voor artiesten, musici en publiek. Een podium dat zoveel verschillende genres en uiteenlopende publieksgroepen verenigt onder één dak is wereldwijd uniek in zijn soort.

Directeur Jeroen Bartelse: ‘Tien jaar radicaal open: laagdrempelig en toegankelijk voor mensen uit alle hoeken van de samenleving. Die openheid begint bij een gebouw dat uitnodigend en toegankelijk is. TivoliVredenburg als transparant baken. Van welke kant de bezoeker ook komt: daar wil je heen, daar mag je zijn wie je bent. En als een land stevig met elkaar in discussie is, is TivoliVredenburg een plek waar mensen elkaar weer kunnen vinden.’

Grenzeloos scala

De tiendaagse biedt een dwarsdoorsnede van wat TivoliVredenburg te bieden heeft. Tijdens het jubileum lanceert het Utrechtse muziekpodium verschillende nieuwe festivals met concerten in meerdere zalen tegelijk, en laat weer een grenzeloos scala aan muzieksoorten aan bod komen. Hoewel het jubileum daarmee bijna een ‘normale’ tiendaagse is voor TivoliVredenburg, wil Jeroen Bartelse dat niet vanzelfsprekend gaan vinden: ‘Elke dag weer zetten onze teams een raderwerk neer van optredens, change-overs, sfeerbeheer, eten en drinken, communicatie en logistiek, licht en geluid. Als die raderen in elkaar gijpen gebeurt er iets magisch. Met een beetje geluk sta je na afloop weer buiten als een beter mens – opgetild door muziek en publiek.’

Over het jubileumprogramma

Het jubileum opent met het gloednieuwe Nawafiz نوافذ : het eerste Utrechtse festival voor Arabische muziek, met op het programma de Egyptische rapper Afroto, de Syrisch-Duitse electroband Shkoon en Arabic pop-act El Sawareekh.

Het kersverse wetenschapsfestival KennisKnetters, georganiseerd met Universiteit Utrecht en het Universiteitsmuseum, laat kinderen speels kennismaken met wetenschap.

Naast een decennium mooie concerten, viert het podium ook tien jaar vrije ruimte. Tussen alle activiteiten in het overvolle gebouw maken we ook plaats voor ‘huismusici’ om te experimenteren, samen te spelen, nieuwe vormen te ontwikkelen. Jazzsaxofonist Kika Sprangers breidt haar vaste Large Ensemble eenmalig uit met een aantal muzikale vaandeldragers van TivoliVredenburg: Thomas Azier, Maya Fridman en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor.

Pieces of Tomorrow Festival, de succesvolle klassiek-meets-pop-avond van TivoliVredenburg, groeit door naar festivalformaat met op het programma onder meer het Nederlands Philharmonisch Orkest geleid door Lorenzo Viotti. Drankjes mogen de zalen in, de dirigent en musici komen aan het woord en DJ St. Paul treedt op als host.

Scholieren van basis- en middelbare scholen voelen zich thuis bij verschillende programma’s, zoals een speciaal jubileumconcert van Cho & The Chosens. Tijdens het jubileum vieren eindexamenkandidaten – hopelijk – het einde van hun middelbareschooltijd. Het festival Project Eindexamen met ADF Samski, Jesse Hoefnagels & Rhodé Kok en Sam Hofman op de line-up luidt hun vrijheid in.

Aansluitend op Utrecht Pride is de eerste editie van Wild ’n Sweet festival dat queerness in de breedste zin van het woord vertegenwoordigt: van edgy live-acts tot pop hits naar een cunty clubnacht en een dragparadijs extravaganza.

Als afsluiter van de jubileum-tiendaagse brengt de IJslandse multi-instrumentalist, componist en producer Ólafur Arnalds zijn festival OPIA naar Utrecht, waar alle aspecten van ambient, jazz, elektronica en minimal aan bod komen.

Nederlands vermaardste violiste Janine Jansen kan natuurlijk niet ontbreken tijdens het jubileum van haar favoriete concertpodium. Samen met haar vertrouwde muziekpartner, pianist Denis Kozhukhin, geeft de Utrechtse wereldster een speciaal jubileumconcert ter ere van tien jaar TivoliVredenburg.

Het volledige jubileumprogramma is te vinden op tivolivredenburg.nl/10jaar. Tickets voor de verschillende evenementen zijn reeds in de verkoop.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief