Musea & exposities
Nieuws
17 mei 2024

'Uit het oog' van Eefje de Visser vormt soundtrack voor Doloris Anoma Maze

Op 23 mei opent in Utrecht het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze. Muzikant Eefje de Visser maakte de soundtrack én een eigen ruimte voor het vernieuwende concept. De single ‘Uit Het Oog’ is de derde single van het nieuwe studioalbum. De muziek is een onderdeel van een bijzondere live ervaring waar bezoekers kunnen dwalen door de 73 kamers van het kunstdoolhof waarvan vele kamers gemaakt zijn door kunstenaars.

Eefje de Visser – Uit Het Oog

Uit Het Oog, de derde single van Eefje de Vissers aankomende studioalbum, vormt de soundtrack voor de Doloris Anoma Maze. Eefje schreef de song oorspronkelijk voor zichzelf, maar de tekst bleek een opvallende connectie te hebben met het Doloris. Eefje: “Voor mij is ‘Uit Het Oog’ een song over verstrikt zijn in gedachten en vervreemd zijn van de buitenwereld. Over elkaar kwijt raken, maar vooral ook terug willen vinden. Het beschrijft een zoektocht van de binnenwereld naar de buitenwereld en van donker naar licht. Ik denk dat het idee van de zoekende en dwalende mens heel mooi samenhangt met het concept van de Anoma Maze.”

Eefje de Visser in het kunstdoolhof

Het nieuwe Utrechtse kunstdoolhof Doloris Anoma Maze is een kruip-door-klim-door avontuur waar bezoekers verdwalen door een stelsel van gangen en kamers. Diverse kunstenaars hebben een eigen wereld kunnen bouwen. Eefje de Visser: “Ik had al lovende verhalen gehoord over Doloris Meta Maze in Tilburg en ging er daarom met redelijk hoge verwachting in. Toch was ik enorm verrast en onder de indruk van de hele ervaring. Ik vond het mooi, spannend, speels, vreemd en bovenal heel origineel en goed gemaakt. Een helemaal nieuwe, avontuurlijke manier om kunst te beleven waar ik daarna nog veel aan moest terug denken. Ik vind het dus te gek dat ‘Uit het Oog’ de soundtrack is geworden van de Anoma Maze.” Eefje woonde bijna 10 jaar lang in Utrecht voordat ze verhuisde naar Gent. Ze nam haar plaat `Het is` op in het Mirliton theater midden in Hoog Catherijne. De domstad is het één van de Nederlandse steden waar Eefje de meeste tickets verkoopt tijdens haar live tournees.

Doloris Anoma Maze; Een geheime kamer voor Eefje

Ter voorbereiding op de opening van het Utrechtse kunstdoolhof presenteert Doloris Anoma Maze (vanaf 17 mei) een sferische trailer met daarin de muzikale hoofdrol voor Eefje de Visser haar nieuwe single ‘Uit Het Oog’. Joep van Gorp, oprichter en eigenaar van Doloris vertelt; “Om de artistieke waarde van het doolhof naar het volgende niveau te tillen zijn we meerdere samenwerkingen aangegaan, waaronder met Eefje de Visser. Eefje is de koningin van de Nederlandse alternatieve muziek en we vinden het een eer dat zij aan dit Utrechtse doolhof meewerkt. We bewonderen haar als artiest en hoe ze telkens haar oeuvre verrijkt. Naast dat Eefje de soundtrack maakte van Doloris Anoma Maze ontwikkelde ze ook een eigen kamer. Hier staat de bezoeker straks oog-in-oog met de artiest. Je zal goed moeten zoeken, want dit privé-concert is niet makkelijk te vinden.”

Wat is een kunstdoolhof? 

Doloris Anoma Maze is een nieuwe manier om kunst te beleven. Bezoekers komen terecht in een doolhof en navigeren door 73 kamers. Iedere bezoeker gaat individueel naar binnen, zonder telefoon en betreedt een surrealistische wereld. Van Gorp licht toe: “Het is een avontuur waar je kunt dwalen door een stelsel van gangen, trappen en kamers zonder afleiding van telefoons en horloges. Hier ben je vrij om te ontdekken, te verwonderen en een reis door je verbeelding te maken. De verrassing is een onderdeel van de verwondering; daarom laten we in de media zo min mogelijk zien wat er binnen het doolhof gebeurt. Je moet het meemaken om te begrijpen wat het is.” doloris.nl/utrecht

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief