Musea & exposities
Nieuws
30 okt 2023

Ulu Moskee in Utrecht nu ook onderdeel van Grootste Museum van Nederland

Het Grootste Museum van Nederland, het landelijke project van Museum Catharijneconvent waarbij kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek, breidt dit jaar de samenwerking uit met moskeeën, tempels en internationale kerken. Op 4 november sluit de Ulu Moskee in Utrecht zich aan en wordt hiermee de 22ste ‘museumzaal’.

Lichtinval als kunstwerk

Met haar grote koepel en potloodvormige minaretten trekt deze Turkse moskee in de Utrechtse wijk Lombok de aandacht van veel voorbijgangers. Het moderne gebouw staat midden in de wijk op een steenworp afstand van het Centraal Station en is goed zichtbaar vanuit de binnenstad. Het interieur is indrukwekkend, met een grote gebedszaal, meerdere balkons en een versierde koepel. Het licht in de gebedsruimte is een kunstwerk op zich. De architect Ishak Önen wilde de lichtinval in dit religieuze gebouw extra benadrukken. Daarom maakte hij ramen in de koepel, lichtstroken in het dak en plaatste een transparante gebedsmuur. Hierdoor baadt de ruimte in het daglicht en fonkelen overal de goudkleurige details. Kunstenaar Semih İrteş ontwierp de decoratie van de gebedszaal, met kalligrafie in de hoofdrol. In het tapijt is de tulp afgebeeld, die verwijst naar de band tussen Turkije en Nederland.

Verborgen schoonheid

De kracht van het Grootste Museum van Nederland ligt in het zichtbaar maken van prachtige schatten die nu voor het grote publiek verborgen blijven. Het begint op het moment dat iemand voor de eerste keer over de drempel stapt van een moskee, tempel, synagoge of (internationale) kerk. Een persoonlijke ontmoeting met een betrokken vrijwilliger en het horen van de verhalen achter het erfgoed, via de audiotour of de kijkkaart, doen de rest. Zo bouwt het Grootste Museum van Nederland mee aan een Nederland waarin iedereen open en vanuit nieuwsgierigheid met de ander in gesprek gaat, over wat we mooi vinden, wat ons raakt en inspireert.

Kijkkaart en audiotour

Met de nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking van te bezoeken gebedshuizen vergroot, maar ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die verrassende inzichten biedt en de bezoeker meeneemt langs de highlights. Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deelname van de moskeeën wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief