Musea & exposities
Nieuws
21 nov 2023

Vernieuwd Volksbuurtmuseum opent op 27 december 2023

Op 27 december opent het vernieuwde Volksbuurtmuseum met trots de deuren. Het museum dat geworteld is in het Utrechtse Wijk C, laat het verhaal zien van het dagelijkse leven in de volksbuurt. Na een grondige verbouwing zijn er vier nieuwe themaruimtes gemaakt, waar bezoekers actief kennismaken met een fictieve familie uit de volksbuurt van 100 jaar geleden.

Bezoekers stappen in het leven van familie de Jong en ontdekken hoe het was om in die tijd in een volksbuurt te wonen, werken, winkelen en naar school te gaan. Zo worden grote en kleine verhalen uit het leven in de Utrechtse volksbuurt gedeeld.

Telkens met aansluitend de vraag: ‘Wat vinden we hier vandaag de dag eigenlijk van?’. Want we leven nog steeds dicht op elkaar en ook nu liggen er allerlei uitdagingen in het samenleven.

Het heden begrijpen, door het verleden te kennen

Het museum houdt daarmee een spiegel voor van onze recente voorouders. Je hoeft maar één of twee generaties terug te gaan om verhalen te horen over hoe ‘het gewone leven’ vroeger was. Door deze verhalen uit het verleden te leren kennen, kunnen we onze eigen wereld beter begrijpen.

Filmbeelden, verhalen en pronkstukken uit de collectie

Tijdens de verbouwing zijn niet alleen de themaruimtes gerealiseerd, er is ook ruimte gekomen voor een kleine buurtbios, waar unieke Utrechtse filmbeelden uit de vorige eeuw worden vertoond. Daarnaast biedt de wijkkast bezoekers een inkijkje in de pronkstukken uit de museumcollectie, terwijl in de verhalenkamer een selectie te beluisteren is uit de honderden interviews die het museum afnam met bewoners uit Utrechtse volksbuurten.

“In dertig jaar tijd werd het museum met veel liefde stukje voor stukje opgebouwd. Daardoor zat er alleen geen rode draad in, die samenhang is er nu wel.”, zegt directeur Lysette Jansen. “We bieden de verhalen in meerdere talen aan, omdat in de afgelopen jaren het toeristisch bezoek flink is toegenomen. Het museum is rolstoelvriendelijk en er is rekening gehouden met bezoekers met een beperking. Iedereen moet zich welkom voelen.”

Tijdelijke tentoonstelling: Levensloop – verhalen over de kracht van kansen

Tegelijkertijd met de opening van het museum wordt ook de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Levensloop – verhalen over de kracht van kansen geopend. In deze expositie vertellen drie Utrechtse families over hun kansen in het onderwijs, de arbeidsmarkt en de huizenmarkt, en welke invloed dat heeft gehad op hun verdere levensloop. Verschillende familieleden komen aan het woord en geven antwoord op de vraag: Hoe bepalen je afkomst en omgeving de paden die je bewandelt in het leven? De tentoonstelling is te zien tot en met 12 mei 2024.

Volksbuurtmuseum

Waterstraat 27, Utrecht
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur
www.volksbuurtmuseum.nl

De vernieuwing van het Volksbuurtmuseum is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht, de Gemeente Utrecht, het VSB Fonds, het Cultuurfonds, het K.F. Hein Fonds, de Van Baaren Stichting, het Elise Mathilde Fonds en de Vereniging van Notarissen Utrecht.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief