Literatuur
Nieuws
13 sep 2022

Vrouwkje Tuinman ontvangt de C.C.S. Croneprijs van de gemeente Utrecht

Utrecht, 13 september  2022

Dichter, schrijver en columnist Vrouwkje Tuinman krijgt dit jaar de C.C.S. Croneprijs. Daarmee wordt haar naam opgetekend in een eervolle lijst van Utrechtse auteurs die deze literatuurprijs voor haar ontvingen, onder meer Manon Uphoff, Arthur Japin en Maxim Februari.

foto Vrouwkje Tuinman: Luuk Huiskens

“De C.C.S. Croneprijs is een bijzondere waardering voor een talentvol schrijver”, zegt cultuurwethouder Eva Oosters. “Utrecht staat wereldwijd bekend als literatuurstad. Dat is mede dankzij auteurs als Vrouwkje Tuinman. Daar ben ik trots op. Tuinman is een zeer getalenteerd schrijver met een indrukwekkend oeuvre op haar naam.” Oosters reikt op 1 oktober de prijs uit tijdens het International Literature Festival Utrecht. Aan de C.C.S. Croneprijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Die dag worden ook de drie C.C.S. Crone Stipendia uitgereikt.

Zwaar en lichtvoetig tegelijk

De vakjury, bestaande uit hoogleraar Marc van Oostendorp, literatuur-ondernemer Chafina Bendahman, en boekhandelaar Tim van den Hoed, heeft lovende woorden voor Tuinman: “Vrouwkje Tuinmans oeuvre is rijk en gevarieerd: het bestaat uit zes dichtbundels, vier romans, een novelle en diverse bloemlezingen. Hoewel ze schrijft over ‘zware’ thema’s als rouw en afscheid, is haar oeuvre tegelijk lichtvoetig, absurdistisch grappig en met vaart geschreven.”

“De jury wil dat uitzonderlijke werk bekronen en bovendien met de C.C.S. Crone Prijs haar erkentelijkheid uitdrukken voor de grote inzet van Tuinman als organisator en initiatiefnemer van manifestaties en evenementen, waarmee zij het literaire leven in de stad Utrecht en in Nederland enorm heeft gestimuleerd. In 2005 was zij nog de ontvanger van het allereerste C.C.S. Crone Stipendium voor haar debuutbundel Vitrine. Nu vindt de jury de tijd rijp voor een bekroning van heel het oeuvre van Vrouwkje Tuinman.”

Stipendia voor drie beloftevolle Utrechtse auteurs

Naast de driejaarlijkse prijs reikt de gemeente Utrecht in samenwerking met het ILFU jaarlijks drie stimuleringsstipendia aan beloftevolle Utrechtse auteurs. De beurs van 3.000 euro is bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken.

Schrijver en radiomaker Nikki Dekker, scenarist, schrijver en podcastmaker Daan Windhorst en oprichter van podcastplatform Vriend van de Show en frontman van punkband Tenement Kids Gijs Wilbrink ontvangen dit jaar de C.C.S. Cronestipendia.

Stipendia voor drie beloftevolle Utrechtse auteurs

Vlnr: Nikki Dekker, Gijs Wilbrink (foto’s: Keke Keukelaar), Daan Windhorst (foto: Merlijn Doomernik)

De C.C.S. Croneprijs en -stipendia zijn genoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914 – 1951). Utrecht heeft een lange literatuurgeschiedenis. De stad is woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma, Ingmar Heytze en Marieke Lucas Rijneveld. Vanwege z’n lange literaire historie met veel talentvolle schrijvers kreeg Utrecht in 2017 de titel de UNESCO-titel City of Literature. Utrecht is daarmee 1 van de 43 steden in de wereld die deze titel mag dragen.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief