Muziek
Nieuws
10 jun 2022

Wereldrecord: DUMS-cursisten doen mee aan de Langste Grafische Partituur ooit

Muziekspektakel op de eerste Dag van de Componist.

foto: Martin Fondse, Componist des Vaderlands – © Krijn van Noordwijk

Op zaterdag 18 juni wordt in Utrecht om 10 uur ’s ochtends de speciaal gecomponeerde Langste Grafische Partituur uitgerold. Maar liefst 400 meter muziek, vanaf het Stadskantoor bij Utrecht Centraal, via Hoog Catharijne, over het plein, de trappen en de straat door om rond 11 uur te eindigen bij TivoliVredenburg. Hiermee wordt een wereldrecord gevestigd en DUMS De Utrechtse Muziekschool trapt af!

Deze 400 meter lange partituur is gemaakt door honderden componisten én cursisten van DUMS. De muziek wordt gespeeld door een bonte stoet aan kinderen, musici en voorbijgangers onder leiding van Martin Fondse, de huidige Componist des Vaderlands.

Wat is een partituur?

Een partituur is in de muziek het volledige overzicht, meestal op papier, van een muziekstuk, waarin alle afzonderlijke partijen van muziekinstrumenten onder elkaar genoteerd staan. Normaal gesproken wordt deze partituur vastgelegd in de bekende notenbalken, maar een grafische partituur kan er heel anders uitzien! De uitvoering is dan ook wat vrijer dan van “gewoon” notenschrift.

De eerste 30 meter van de partituur wordt gemaakt en uitgevoerd door jonge cursisten van DUMS – De Utrechtse Muziekschool. In de week voorafgaand aan de uitvoering zullen zij onder leiding van docente/componiste Mari-anne Hof in een aantal lessen samen een grafische partituur componeren.

Concerten, wereldpremières en meer

In TivoliVredenburg vindt vervolgens de eerste Dag van de Componist plaats, met als motto Leve de Componist! Een feest van de nieuwe muziek In Utrecht.  Ook speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig muziek van de componistenfamilie Andriessen, op het carillon van de Domtoren, om 11.00 uur. Om 12.00 uur onthult de wethouder Cultuur een gedenkbord op het woonhuis van componist Louis Andriessen, die met zijn familie in deze stad is opgegroeid.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief