Diversen
Nieuws
20 apr 2022

Wethouder Diepeveen plant Zweedse linde

Op donderdag 21 april om 15.00 uur vindt op bolwerk Manenburg in het Zocherplantsoen een bijzondere boomplanting plaats. Wethouder Kees Diepeveen plaatst dan een Zweedse linde. De planting is een initiatief van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

De organisatie is verheugd dat wethouder Kees Diepeveen bereid is gevonden om de plaats van de verhinderde burgemeester Dijksma in te nemen. Diepeveen is onder meer wethouder voor de openbare ruimte. Bovendien neemt hij de nodige ervaring mee want eerder plantte hij voor hetzelfde doel al een ceder.

De boomplanting is een vast onderdeel van de Open Tuinendag Utrecht. De organisatie wil ieder jaar een ‘groen doel’ verwezenlijken in de Utrechtse binnenstad. De afgelopen jaren is op verschillende plaatsen in het openbare groen een boom geplaatst. Vorig jaar was het de planting van een kurkiep langs de herstelde singel bij Hotel Karel V.

Tilia platyphyllos

De Zweedse linde, geschonken door groenbedrijf Eijkelboom Utrecht, komt te staan aan de voet van bolwerk Manenburg, op de plek waar eerder een boom is gesneuveld. Bastion Manenburg is rond 1550 aangelegd op last van keizer Karel de Vijfde als onderdeel van de toenmalige stadsversterkingen, waar de Kromme Rijn de stad in stroomt.

Volgens Wim Horst, parkcoördinator van de Gemeente Utrecht, zal de Zweedse linde op deze plek goed tot haar recht komen: ‘Er groeien hier veel wilde planten en verschillende boomsoorten, het is een oude standplaats met ecologisch maaibeheer, ik verwacht hier een rijk bodemleven voor de Tilia platyphyllos Örebrö’. De boom komt oorspronkelijk uit Zweden, maar wordt ook hier veel aangeplant, hij bloeit en ruikt als de beste, de bijen zijn er dol op.’

 

Open Tuinendag Utrecht
De boomplanting is een initiatief van Open Tuinendag Utrecht en een jaarlijkse traditie. De elfde Open Tuinendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 juli. In en rond de binnenstad doen 55 tuinen mee. Een mooie kans, want de meeste van deze tuinen zijn niet openbaar toegankelijk. De tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes. Een passe-partout kost € 15,00 per persoon en is vanaf begin mei verkrijgbaar en online te bestellen bij de VVV Utrecht.

Informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl.
Ook te volgen op twitter @OpenTuinUtrecht,  www.facebook.com/opentuinendagutrecht en Instagram (opentuinendagutrecht).

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief