Theater & dans
Nieuws
15 jun 2023

Zilveren Krekel voor POPpulisme van Het Filiaal theatermakers

POPpulisme, van Het Filiaal theatermakers, heeft de Zilveren Krekel voor de meest indrukwekkende productie in het jeugdtheater seizoen ’22 ’23 gewonnen. Daarmee is de voorstelling ook genomineerd voor een Gouden Krekel!

Persbericht, 15 juni 2023

‘We zijn trots dat we – ook volgens de jury – een uiterst actuele en relevante voorstelling hebben gemaakt en tegelijkertijd zijn we bezorgd dat de actualiteit van POPpulisme nog jarenlang een gegeven zal zijn,’ aldus regisseur en artistiek directeur Monique Corvers. Op zondag 17 september maakt de VSCD-Jeugdtheaterjury de winnaar van de Gouden Krekel bekend tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Voor wie de voorstelling nog wil zien, kan dat op 14 september tijdens het Nederlandse Theater Festival in theater De Krakeling in Amsterdam.

Juryrapport seizoen ’22 ‘23

De jury kent POPpulisme de Zilveren Krekel toe voor de meest indrukwekkende productie in het jeugdtheater. Het Filiaal maakt met deze voorstelling een ongekend actuele voorstelling, waar ouders en hun kinderen hopelijk nog lang over door zullen praten.

‘Hoeveel tijd heb je nodig om in de mooie woorden van een populist te tuinen? Het Filiaal maakt in de voorstelling POPpulisme duidelijk dat het een kwestie van minuten kan zijn. Meer tijd kost het de manipulatieve Barrie niet om onder zijn mede-Dallers het eerste giftige zaadje te planten, dat de Bergers boven op de berg de zon gestolen hebben en dat dat niet onbestraft kan blijven. Het is het begin van een ontluisterende en huiveringwekkende drie kwartier waarin kwaad tot steeds erger culmineert en woorden een levensgevaarlijk wapen blijken. Manipulatie ook op metaniveau, want poppenspelers Alidtcha Binazon, Barend van Daal en Ramses Graus kunnen aanvankelijk nog wel duidelijk willen maken aan hun pop dat zij toch echt de baas zijn, het blijkt toch een pop die alle touwtjes in handen heeft. Een pop die met zijn opvallende kuifje sterk doet denken aan een voormalige Amerikaanse president. Het kuifje wordt uiteindelijk, als alle kleur uit het leven is verdwenen, de norm voor alle poppen. De live muziek door Dirge Secil Kuran die deze werdegang begeleidt is inventief, dynamisch en prachtig uitgevoerd.’

De Jeugdtheaterjury 2022-2023 bestaat uit: Daan Valkhof (voorzitter), jeugdtheaterprogrammeur Het Nationale Theater – Alex Mooren, programmeur Goudse Schouwburg – Marjet van Os, directeur Theater Cascade – Hans Smit, journalist – Fiona Kelatow, theatermaker en docent – Gabby Bakker, actrice – Gwen Sengers, jeugdprogrammeur Schouwburg Concertzaal Tilburg.

VSCD en Krekels

De Krekels, de VSCD Jeugdtheaterprijzen voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie en -prestatie, worden sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. Het Filiaal won eerder Zilveren Krekels: Mevr. Ophelia (2011), Huis (2012), De Grote Illusionist (2015) en Falling Dreams (2016).
Alle genres binnen de podiumkunsten voor jeugd en jongeren komen in aanmerking voor de prijzen. De uiteindelijke winnaar per categorie ontvangt de Gouden Krekel.

De winnaars van de Zilveren Krekels worden geëerd tijdens de Jeugdtheatermiddag in Theater De Krakeling in Amsterdam, op zondag 17 september 2023. De Gouden Krekels worden bekendgemaakt op het aansluitende Gala van het Nederlands Theater.

Cast & Crew

tekst Eva Gouda | regie Monique Corvers | compositie Gábor Tarján | poppenspel Alidtcha Binazon, Barend van Daal & Ramses Graus | live slagwerk/elektronica en zang Dirge Seçil Kuran | decorontwerp Aleksandra Pershay | poppen en kostuums Eva Arends | lichtontwerp en -techniek Douwe Bulten | geluidstechniek Bauke Moerman | regieassistent Brian Verhagen | decorbouw Jasper Brouwer | assistent uitvoering poppen Tamar Stalenhoef

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief