‘Weten ze over een jaar nog wie ik ben?’

Waar zijn de Utrechters uit de culturele scene mee bezig nu alle evenementen zijn afgelast? Deel 6: muzikant, schrijfster en journalist Aafke Romeijn.

Tekst: Rianne van der Molen

‘Tien jaar lang heb ik geploeterd om in België door te breken. Dit jaar lukte het. Ik heb daar een paar hits op de radio gehad en zou de hele zomer op Belgische festivals staan. Maar toen werden alle evenementen er tot eind augustus geschrapt. Voor mij echt een klap. Want weten ze over een jaar nog wie ik ben? Gaat me dit nog eens lukken of ben ik mijn momentum kwijt?

Deze periode is sowieso lastig. Half maart kwam mijn dichtbundel Leegstand uit. Een grote promotietour zou volgen. Maar alles werd gecanceld en veel boekhandels gingen dicht. Gelukkig heb ik nog genoeg energie en inspiratie, want je moet op dit soort momenten blijven ondernemen. Via Twitter verkoop ik nu maar zelf mijn dichtbundels. Gesigneerd, met mooie handlettering en een toffe stempel. De afgelopen weken heb ik meer dan 600 exemplaren verkocht. Dat is een troost, al maak ik er amper winst op.

‘Via Twitter verkoop ik nu zelf maar mijn dichtbundels’

Verder heb ik een dochter van 3 thuis, schrijf ik muziek, werk ik aan mijn volgende boek en maak ik een podcast over mijn familiegeschiedenis. Rustig is het dus zeker niet. Maar tussendoor maak ik me wel zorgen. Want als we hier uitkomen, is er dan nog wel een manier om geld te verdienen in de culturele sector?

Tegelijk vind ik het een fascinerende tijd. In mijn roman M schreef ik over een ziekte in het jaar 2020 die de maatschappij ontwricht; de toekomst heeft nu mijn fictie ingehaald. Dat had ik destijds niet kunnen bedenken. Dat het boek nu weer goed verkocht wordt, is een klein voordeel in deze nare crisis.’


>>> Bekijk alle artikelen binnen de categorie ‘Wat doe jij nou?’