Diversen
Koningsdag

5 x leve de koning

Na twee jaar Woningsdag in plaats van Koningsdag mogen we nu op de verjaardag van Willem-Alexander eindelijk weer de straat op!

Op koningsdaginutrecht.nl vind je een overzicht van alle activiteiten tijdens Koningsdag en -nacht. Plus, heel handig, pop-up alerts over plekken die op dat moment te druk zijn en waar je dus even beter niet heen kunt gaan.

Woningsdag 2020

Woningsdag 2020 – foto: Jan Buteijn


Dansen

Dikke beats

De verjaardag van Willie vier je dit jaar in stijl tijdens King’s Night in De Helling. Bass-concepten Ignition, Reload, Rolling in the Deep en The Funky Cat verenigen hun krachten en brengen je samen met Imanu de dikste drum & bass, dubstep, jungle en alles daar tussenin.

De volgende dag kun je gewoon doordansen, op Koningsdag Fest bij Strand Oog In Al, op de klassiekers, klappers van nu en vroeger, house en urban.

26 april, De Helling en 27 april, SOIA


Oranje boven

Prinsessendag

Wist je dat Koningsdag zijn oorsprong vindt in Wijk C? In 1885 werd in deze Utrechtse wijk voor het eerst ‘Prinsessendag’ gevierd, en proostten de bewoners op de verjaardag van Prinses Wilhelmina. Dat de wijk het koningshuis een warm hart toedraagt, blijkt ook straatnamen als Willemstraat, Oranjestraat en Koningstraat.


Vrijmarkt

Kloppend hart

Utrecht is beroemd om haar feestelijke vrijmarkt, waar mensen van heinde en verre naartoe komen. Een groot deel van het centrum wordt weer omgetoverd tot rommelwalhalla, van de Plompetorengracht en de Van Asch van Wijckskade tot het Jacobskerkhof – met als kloppend hart de Breedstraat. Om de zoveel meter geniet je van een weer een nieuw mini-concert en aan (zelfgemaakte) drankjes en snacks is ook geen gebrek.


Koninklijk

Op een kleedje

Door heel Utrecht heen zie je verwijzingen naar het koningshuis in de benaming van plekken. Denk bijvoorbeeld aan het Máximapark, de Prins Willem-Alexanderbrug, het Beatrixpark, en het Wilhelminapark waar ieder jaar met Koningsdag een kleedjesmarkt georganiseerd wordt.


Concerten

Op het Willem van Noortplein organiseert café Willem het Koningsfeest. Op dinsdagavond zijn er concerten van The Caverns, in 1963 opgericht door vijf Utrechtse schoolvrienden, en van Bluesbende, een Nederlandse bluesrockband. Woensdag is er de Kinderkleedjesmarkt, daarna ‘discofitness’ voor jong en oud, gevolgd door een optreden van The Jerry Hormone Egotrip. De dag eindigt met Rondje Doe Maar, een tributeband die geheid alle klassiekers van Doe Maar zal spelen.

Locatie

De Helling

Poppodium De Helling is een zelfstandig poppodium, gelegen op de Kop van Hoograven te Utrecht.

Bekijk locatie
Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief