Muziek
In de flow

In de flow: Danique

Hoe komen kunstenaars in de juiste flow om iets fantastisch te fabriceren? Is het bepaalde muziek? Een speciale werkplek? Of is het pure mazzel als alles gaat stromen? Deze maand: zangeres en TikTok-ster Danique.

‘Ik heb rust in mijn hoofd nodig. Als ik druk ben, zit mijn hoofd gewoon te vol. Dan word ik de hele tijd afgeleid door berichtjes over wat ik moet doen en waar ik moet zijn. In zo’n periode moet ik geen studiosessies plannen, want dan gaan de ideeën niet stromen. Ik heb een lege agenda nodig. En stilte. Dan ontstaat er een soort van lijntje naar boven en gaat er iets open. Dan lukt het om mijn emoties beter te begrijpen en te vertalen naar een liedje.

In dit bos heb ik Papa Mama opgenomen voor TikTok

Als ik aan het schrijven ben, luister ik naar muziek die resoneert met mijn gevoel. Zo krijg ik een beter beeld van wat er in mij speelt. Meestal luister ik naar popmuziek, bijvoorbeeld naar Nessa Barrett, Miley Cyrus, Coldplay of Olivia Rodrigo. Maar ik kan ook heel geïnspireerd raken door country. Luke Combs bijvoorbeeld, maakt écht iets los in mij. Als ik hem hoor zingen, denk ik: ja! Dat is waar het over gaat! Zijn muziek raakt precies de goeie snaar en dan snap ik opeens wat ik voel. Waar ik mee bezig ben. Wat er speelt.

Melodieën komen ook naar boven als ik onder de douche sta. Ik hoor dan opeens een melodie die ik ga herhalen in mijn hoofd. Als het echt iets is, stap ik onder de douche vandaan en zing ik de melodie in op mijn telefoon. Of ik ga naar mijn geluksplek in het bos. De plek waar ik Papa Mama heb opgenomen voor TikTok, waarna ik ben ontdekt. Die plek helpt ook altijd om in de flow te komen.

Tijdens het bedenken van liedjes denk ik niet aan luisteraars. Ik schrijf en componeer juist met het idee dat niemand het ooit gaat horen. Pas dan kan ik opschrijven wat ik voel. Muziek maak ik in eerste instantie voor mijzelf. Ik heb heel lang met vervelende en verdrietige gevoelens rondgelopen die ik niet kwijt kon. Op mijn 19de ontdekte ik dat ik door het schrijven van liedjes mezelf beter leerde begrijpen en beter kon omgaan met mijn emoties. Die ontdekking was echt een holymoly-moment.

Soms schrijf ik een liedje in een uur en is-ie helemaal af. En soms duurt het veel langer. Dan moet ik uitpluizen of alles tekstueel klopt en of het cirkeltje rond is. Als het lekker gaat, word ik helemaal opgezogen in wat ik aan het doen ben. Dan ben ik heel gelukkig en heb ik het gevoel dat ik op dat moment op de juiste plek ben. Euforisch.’


Danique stond 3 mei 2024 in De Helling, dehelling.nl

Locatie

De Helling

De Helling is een Utrechts poppodium en nachtclub met een sterke focus op liefhebbers-genres zoals heavy, bass music, hiphop en boudary-crossing music.

Bekijk locatie
Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief