Musea & exposities
Beeldende kunst

Kunst kijken, kunst kopen:

Atelierroute Utrecht

Verspreid over heel Utrecht stellen 275 kunstenaars op 120 locaties hun ateliers open voor publiek. Van schilderkunst tot fotografie en van sculpturen tot performance: de Atelierroute biedt twee weekends vol ontdekkingen en ontmoetingen.

De Atelierroute bestaat eigenlijk uit twee routes langs grote en kleine kunstenaarsplekken: Utrecht Oost en Utrecht West. Buiten de bekende ateliercomplexen zoals de Vlam­pijpateliers, Hof van Cartesius en de Havenloods openen ook de Kersenboomgaard in Leidsche Rijn, de Vechtensteinlaan in Overvecht, De Monseigneur aan de Mgr. Van de Weteringstraat en de Alkhof in de Water­vogelbuurt hun deuren. En dan zijn er nog de kleinere complexen, zoals de nieuwe locatie Ten Veldestraat in de Meern en de ateliers op de Kanaalweg in Welgelegen. En vergeet vooral niet de eenpitters te bezoeken in hun eigen buurt. Je komt op plekken waarvan je het bestaan niet vermoedde, kunt een praatje maken met de kunstenaar, genieten van diens werk en het ter plekke kopen.

Uitagenda licht vast wat hoogtepunten voor je uit.

Atelierroute Utrecht

vlnr: Ineke Damen, Piskijker naar Jan Steen – Roderick Laperdrix, Jesters Fool King – Margreet Klaverdijk, Handstand1

Nico Heilijgers

Voor een schaaltje frisse citroenen moet je bij Nico zijn. Met zijn verf en potlood brengt hij de dagelijkse dingen om ons heen haarscherp in beeld. Zijn asperges kun je zo van het doek pakken. Ook zijn traditionele landschappen en straatgezichten tovert hij om tot stilleven.

Ineke Damen

Met een knipoog naar oud vakmanschap ensceneert Ineke een voorstelling, zoals De Piskijker naar Jan Steen. De geënsceneerde foto zet zij vervolgens om in verf. Geprojecteerd naar het heden ontstaan er in haar atelier eigenzinnige droomwerelden en voorstellingen geïnspireerd op oude thema’s.

Roderick Laperdrix

Roderick houdt van de fijnschilderkunst, maar ook van tekenen. In zijn realistische, licht humoristische werk gebruikt hij vaak archetypes. ‘De kluizenaar zie ik als personificatie voor het verlangen naar rust en eenzaamheid. In recenter werk onderzoek ik de nar en zijn verschillende rollen,’ zegt hij.

Margreet Klaverdijk

Deze beeldhouwer werkt in hout, kunststof, brons en metaal. Ze heeft zich ontwikkeld tot maker van grote én kleine figuratieve sculpturen, waarin ze de menselijke emotie en beweging vangt.

Atelierroute Utrecht

vlnr: Maja Irene Bolier, Days Wife – Mai Linh Ly, Zaaddozen – Amiran Djanashvili, Engel

Maja Irene Bolie

Je ogen kleven aan haar erotische beelden waarop van alles gebeurt. Met fotografie en plantenboeken schept ze exotische composities. Zo verkent ze de dunne lijn tussen de kracht en kwetsbaarheid van seksualiteit.

Mai Linh Ly

Haar gestileerde werk is tot in de kleinste details uitgevoerd. De natuur is haar grote inspiratiebron. De herkomst van planten en botanie, maar ook van haarzelf als Chinese/Nederlandse zijn belangrijke uitgangspunten voor haar tekeningen, collages, beelden, illustraties en papiersnedes.

Amiran Djanashvili

De van oorsprong Georgische Amiran is opgeleid in de voormalige Sovjet- Unie, waar beeldhouwen destijds primair als een ambacht werd beschouwd. In zijn indrukwekkende atelier op Manenburg is zijn traditionele, vakkundige beeldhouwwerk te zien.

Welkom in Utrecht

Nieuwsgierig naar het werk van vluchtelingen-kunstenaars? Neem een kijkje bij Welkom in Utrecht in het AZC aan de Josef Haydnlaan. Normaal kom je daar niet binnen, nu ontmoet je er makers van heinde en verre, die hier wachten op een status.


De 135 ateliers in West zijn open op 16 en 17 september. De 135 ateliers in Oost op 23 en 24 september. De gedrukte plattegrond van de routes is vanaf 9 september gratis verkrijgbaar bij Kunstliefde (Nobelstraat 12A) en VVV Utrecht (Domplein 9).

16 & 17 september, 23 & 24 september. Voor meer info zie atelierrouteutrecht.nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief