Festivals
Magazine artikelen

Lekker jezelf zijn

Culturele Zondag: Queer

Jij mag er zijn, wie je ook bent en hoe je je ook identificeert. Deze Culturele Zondag op 8 oktober 2023 staat helemaal in het teken van queer cultuur. Verwacht een divers programma met dansen, literatuur, theater, expo’s, muziek, stadswandelingen, burlesque en nog veel meer.


PANN < 18
In 1969 stelde artikel 248-bis uit het Wetboek van Strafrecht homoseksuele relaties tussen meerder- en meerderjarigen strafbaar. Het COC liet daarom geen bezoekers jonger dan 21 jaar toe, met als gevolg dat er voor LHBTQIA+-jongeren in de stad geen plek was om samen te komen. Zes student uit Utrecht waren daar klaar mee. Onder de naam PANN stampten zij een sociëteit voor homojongeren uit de grond. Inmiddels is PANN uitgegroeid tot een stichting die maandelijks feesten en evenementen organiseert om LHBTQIA+-jongeren op een sociale en laagdrempelige manier met elkaar in contact te laten komen. Het feest tijdens Culturele Zondagen Queer is voor iedereen van 18 jaar en jonger en wordt georganiseerd in samenwerking met Jong&Out.

GOSH!
GOSH! (‘a Good Old Sexy Happening’) brengt een groep van burlesque- en drag-artiesten samen die hun lichaam en ziel blootgeven in een tijd van polarisatie en politieke onrust. Haatmisdrijven tegen minderheden nemen toe en vrouwen en queer mensen moeten opnieuw vechten voor hun rechten, maar GOSH! herinnert ons eraan dat we ondanks onze verschillende lichamen en identiteiten uiteindelijk allemaal dezelfde behoefte aan liefde delen. Een sexy en activistische voorstelling van Bustie La Tish, Ginny Vie Fauve en Maggie Leroux, die een pikante mengelmoes van dans, drag, striptease en poëzie brengen.

X Y I
Theatermaker Marleen Hendrickx neemt je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent: man, vrouw, iets daartussenin? Hoe kan het dat het rechtlijnig man-vrouwbeeld steeds meer de norm is geworden en wat betekent dat voor intersekse mensen?

Fluid.
Non-binair of genderfluïde is niet wié ik ben, maar wát ik ben, zeggen de Utrechtse modellen van fotograaf Henja Kooijman/Wunderlust fotografie in deze expositie. Henja: ‘In de eerste plaats zijn queers mensen, en toevallig voelen zij zich de ene dag vrouw, de andere dag man en soms beide. Ze zijn gewone Utrechters, met gewone bezigheden, en helemaal oké met hun queer-zijn. Queer joy, zo noemen ze het zelf. En dat is precies wat deze fotoserie wil uitdragen.’

LÖNA
Identieke tweelingzussen Madelon en Danielle Bruinhof vormen samen het duo LÖNA. Ze maken donkere alternatieve popmuziek, geïnspireerd door noordelijke artiesten als Björk, AURORA en Tove Lo, vol ijzige synthesizers en breed klinkende gitaarreverb. Hun teksten gaan over gevoelige onderwerpen zoals het overlijden van hun vader, slut-shaming, LHBTQIA+ representatie en andere persoonlijke ervaringen.


Culturele Zondagen Queer wordt georganiseerd i.s.m. Utrecht Queer Culture Festival en andere queer instellingen in de stad.

Zondag 8 oktober 2023, diverse locaties
culturelezondagen.nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief