Festivals
Juni 2023

Van kunst tot karaoke: Festival Tweetakt

Van 16 juni tot en met 2 juli strijkt Festival Tweetakt weer neer in de stad. Op het programma staan theater- en dansvoorstellingen voor alle leeftijden in verschillende theaters in de stad. Ook zijn er twee festivalhubs. Op de Neude kun je tot diep in de nacht terecht voor concerten, karaoke en silent disco. Onder andere Nusantara Beat, De Toegift en Amina staan op het podium. Op Fort Ruigenhoek, een kwartiertje fietsen vanuit de binnenstad, zie je korte films en theater onder de bomen, doe je mee met workshops en spelletjes en ontdek je kunstinstallaties in de open lucht en in ondergrondse bunkers. Met dit jaar onder andere ijsbergen in de gracht, mysterieuze licht- en spiegelinstallaties en kleurrijke werken van draad. Op beide locaties is er een groot terras met een uitgebreide kaart.


Het lammetje dat een varken is

Deze vrolijke muziekvoorstelling is gebaseerd op drie prentenboeken van de Utrechtse schrijver Pim Lammers. Hij staat bekend om zijn originele en grappige kijk op hoe we omgaan met elkaar. Zo gaat Het lammetje dat een varken is over een lammetje dat heel graag in de modder rolt en een varkentje blijkt te zijn. In De boer en de dierenarts doen de dieren net alsof ze allerlei gekke ziektes hebben, zodat die leuke dierenarts wel moet langskomen. En in Kamiel de kameel zijn de dieren in rep en roer omdat er een nieuw dier op de boerderij komt wonen. Die vreemde kameel geeft een feestje voor iedereen.

Vanaf 4 jaar, Stadsschouwburg Utrecht


Club Toulouse

Geïnspireerd op het werk en leven van Toulouse-Lautrec, de befaamde Franse tekenaar/kunstschilder die het Parijse nachtleven op doek vastlegde, duiken Roman Van Houtven en Marieke Dermul onder in het achterland van fashion, nightlife en de emotionele honger van jonge mensen. In deze dynamische en visuele voorstelling proberen zij antwoorden te vinden op met-goud-en-glitter-overdekte-stereotiepe-extravagante-gender­fluïde-hokjesdenkende-profilerende-prangende-statussymboolgerelateerde-vragen.

Vanaf 14 jaar, Theater Kikker


Eiland

Een palmboom en een steen kijken naar de golven. Een paar dagen geleden verdwenen in één adem alle vissen. Ze denken na. Het lijkt alsof er op het eiland meer dingen verdwijnen dan dat er nieuwe ontstaan. Vanaf de golven kijkt het publiek naar een eiland in verandering. In een crossover tussen beeldende kunst en theater bouwt theatergezelschap Hanafubuki in een fotostudio beelden op en af om zo een stem te geven aan elementen in de natuur. Met het publiek associëren ze over rust en eenzaamheid en de invloed van mensen op hun omgeving.

Vanaf 7 jaar, Fort Ruigenhoek


FeL

Het licht is aan. Of het licht is uit. Zo zeggen we dat toch? Maar zo eenvoudig is dat niet. Want tussen aan en uit zit een grote, eindeloze wereld. En in die wereld neemt choreograaf Karolien Verlinden je mee. Ga mee op een reis van pikzwart naar fluorroze, langs gebroken hoeken, draaiende cirkels en slingerende figuren.

Vanaf 3 jaar, Theater Kikker


Human Instruction Manual

In minder dan een seconde maken we een connectie met mensen aan de andere kant van de wereld. Waarom is het dan vaak zo moeilijk om verbinding te maken met de mensen met wie we iedere dag omgaan? Twaalf jonge mensen bewegen zoekend en tastend om elkaar heen. Voortgestuwd door elektronische dansmuziek proberen ze de afstand tot elkaar te overbruggen. Hoe ontcijferen zij de gebruiksaanwijzing van een ander? En hoe leggen ze aan de buitenwereld uit hoe zij zelf in elkaar zitten?

Vanaf 12 jaar, Stadsschouwburg Utrecht


Van 16 juni t/m 2 juli 2023 op verschillende locaties.

Kijk op tweetakt.nl voor het volledige programma.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief