Lezingen
zaterdag 25 mei 2024 - zondag 26 mei 2024

Canondagen: lezingprogramma in Spoorwegmuseum

Canondagen: lezingprogramma in Spoorwegmuseum
Transport Zomer 1942 vanaf Hooghalen

Praktische informatie

Het Spoorwegmuseum
Maliebaanstation 16
3581 XW Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis
Datum za 25 mei - zo 26 mei
Tijd za 25 mei: 11:00 - 13:00
zo 26 mei: 11:00 - 13:00

Voeg toe aan je kalender:

Tijdens de Canondagen op 25 & 26 mei organiseren musea en andere instellingen die verbonden zijn aan de Canon van Nederland activiteiten voor iedereen over de Nederlandse geschiedenis. Het Spoorwegmuseum verzorgt, in samenwerking met Stichting Na de Oorlog, een lezingenprogramma rond het venster ‘Tweede Wereldoorlog’. Daarnaast wordt de Arend, sleutelstuk van het canonvenster ‘De eerste spoorlijn’, onder stoom gebracht.

Canondagen

Tijdens de Canondagen organiseren verschillende Nederlandse musea activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. Het Spoorwegmuseum behandelt in het museum twee canonvensters, de eerste spoorlijn en de Tweede Wereldoorlog, en organiseert rond beide vensters een programma. 

Lezingen

Voor het venster ‘Tweede Wereldoorlog’ heeft het Spoorwegmuseum de samenwerking gezocht met Stichting Na de Oorlog. Met een nieuwe generatie sprekers houden zij de verhalen van de Tweede Wereldoorlog levend. Vier vertellers verzorgen lezingen op bijzondere plekken in het museum zoals in restauratierijtuig De Blauwe Roemeen en de koninklijke wachtkamer. Ze vertellen aangrijpende verhalen over de oorlog waar de trein veelal een belangrijke rol speelt. Iedere lezing duurt maximaal 1 uur. 

Programma: 

Zaterdag 25 mei (om 11:00 en 13:00​​ uur)

Michaja Wiener vertelt over haar grootouders die in 1943 worden verraden op hun onderduikadres en afgevoerd worden naar Westerbork.

Saskia Goldschmidt groeide op met de oorlog die haar vader heeft doorstaan en schreef daarover het boek ‘Verplicht Gelukkig, portret van een familie’. Ze baseert haar verhaal op dit boek.

Zondag 26 mei (om 11:00 en 13:00 uur)

Daniella Zwaaf​​​ deelt de zoektocht naar wat er met haar opa is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en hoe hij Auschwitz heeft overleefd.

Esther Karsch-Spiro​​ vertelt op indringende wijze het verhaal van haar vader die de oorlog overleeft door uit de trein te springen. Daarbij legt ze een link naar de hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief